Redactia.ro
Home » Știri » Un mare câștig pentru România. Procesul pentru Roșia Montană a fost câștigat

Un mare câștig pentru România. Procesul pentru Roșia Montană a fost câștigat

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a emis, vineri, o decizie istorică în cazul disputelor legate de situația aurului de la Roșia Montană. După nouă ani de proces, România a obținut câștig de cauză, marcând un moment de triumf pentru țară.

Decizie favorabilă. România nu va plăti despăgubiri

Verdictul Curții este categoric: România nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources. Această hotărâre este definitivă și executorie, punând capăt unei dispute care a durat ani de zile. Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Într-o răsturnare de situație, Curtea de Arbitraj obligă acum la despăgubirea României cu costurile procedurilor de arbitraj, în valoare de 1.437.574,01 dolari, plus dobândă. De asemenea, România va fi compensată pentru costurile de judecată cu suma de 1.154.774,34 euro și 928,641.70 dolari, plus dobândă.

Reacția Publicului și a Oficialilor

În 2013, protestele masive din mai multe orașe din țară, inclusiv din București, și din străinătate, au arătat opoziția fermă față de exploatarea aurului de la Roșia Montană. Acum, odată cu anunțarea deciziei, oficialii români și publicul respiră ușurați. Marcel Boloș a exprimat bucuria sa și a reliefat că țara a scăpat de un posibil mare necaz, în timp ce premierul Marcel Ciolacu a transmis mulțumiri celor implicați în apărarea intereselor României în acest proces.

Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni! Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare!

Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale! Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Am primit această decizie cu multă bucurie și cu multă încredere. Suntem încă sub impactul acesta al bucuriei și al faptului că am scăpat țara de un mare necaz, care însemna miliarde de euro, posibil de dat către cei care ne-au acționat în judecată.

Mă bucur foarte mult și felicit echipa noastră de juriști și avocații care ne-au apărat. Avem de încasat 30 de milioane de lei, o sumă modică, dar sunt bani pe care trebuie să îi recuperăm.”, a transmis Marcel Boloș.

Recunoașterea eforturilor: Mulțumiri și așteptări

Guvernul României a exprimat recunoștința față de toți cei implicați în apărarea intereselor statului român în procesul Roșia Montană. De asemenea, s-a anunțat oficial că se dorește publicarea integrală a deciziei instanței, în următoarele 20 de zile, ca un act de transparență și de recunoaștere a eforturilor depuse.

România a câştigat  acţiunea arbitrală în dosarul Roşia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicata în această seară Guvernului României.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanţii sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. Guvernul României salută această decizie şi mulţumeşte tuturor celor implicaţi în apărarea  intereselor statului român.”, a fost mesajul Guvernului, într-un comunicat de presă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: