Redactia.ro
Home » Știri » Un mare duhovnic al României, Soforonie Boboia, a murit la schitul Țeț: «Mănăstirea a fost făcută cu banul văduvei»

Un mare duhovnic al României, Soforonie Boboia, a murit la schitul Țeț: «Mănăstirea a fost făcută cu banul văduvei»

parintele sofronie

Doliu în rândul credincioșilor și fețelor bisericești din România! Părintele Sofronie Boboia, preot al mănăstirii Țeț, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de 11 decembrie 2022. Cea care a făcut anunțul a fost chiar nepoata acestuia.

Părintele Sofronie a reconstruit schitul Țeț de la zero

Părintele Sofronie, preot al mănăstirii Țeț, a trecut la cele veșnice. Odată cu anul 1990, schitul Țeț a prin o nouă viață și s-a transformat radical. Sofronie Boboia l-a reconstruit complet, iar în prezent din schit face parte și un corp de chilii, precum și un mic paraclis de lemn.

În prezent, obștea schitului Țeț este formată din  20 de maici, între care se află și stareța, stavrofora Filofteia Bura. Biserica poarta hramul „Nașterea Maicii Domnului”, iar paraclisul poarta hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Cum pot ajunge credincioșii la schitul Țeț

Schitul Țeț a fost reînființat în 1990, de către Părintele Sofronie Boboia. Biserica nouă a fost ridicată de către fratele Ioan Aloman din Mărtinie și Dumitru Bildea din Deal. Pictura-frescă a noii Biserici aparține lui Liviu Dumbrava din Gura Humorului – Suceava. Biserica mare a fost sfințită la 26 iulie 2003 și poartă hramul Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie), iar hramul Bisericii vechi este Sfântul Gheorghe (23 aprilie).

Credincioșii care doresc să viziteze acest schit trebuie să știe că el se află la o distanţă de aproximativ 60 km de Sebeș, pe cursul văii Sebeș – Șugag – Tău – Miraj, într-o poiană înconjurată de păduri de brazi.

Părintele Sofronie era recunoscător tuturor credincioșilor care au contribuit la reclădirea schitului. Nu de puține ori, părintele Sofronie afirma următoarele: „Mănăstirea aceasta a fost făcută cu banul văduvei”, întrucât pe parcursul derulării lucrărilor de edificare, Dumnezeu i-a scos în cale numeroși oameni binevoitori care și-au adus aportul, din punct de vedere financiar, pentru ca această lucrare să fie dusă la bun sfârșit, relatează reintregirea.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini