Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Un mister ce i-a şocat pe oamenii de ştiinţă: de unde au apărut miile de albine mumificate

Un mister ce i-a şocat pe oamenii de ştiinţă: de unde au apărut miile de albine mumificate

albine

Metoda de fosilizare a albinelor este extrem de rară și, în mod normal, scheletul acestor insecte se descompune rapid, deoarece are o compoziție chitinoasă, care este un compus organic.

Gradul de conservare a acestor albine este atât de excepțional încât am putut identifica nu numai detaliile anatomice care determină tipul de albină, ci și sexul lor și chiar furnizarea de polen monofloral lăsat de mamă când a construit coconul”, a afirmat un om de ştiinţă.

Albinele „mumificate, găsite în Portugalia

Mii de albine au murit în urmă cu aproape trei mii de ani din cauze necunoscute pe coasta de sud-vest a Portugaliei, iar corpurile lor, perfect conservate în interiorul coconilor lor, au fost mumificate într-un proces extraordinar care nu a fost încă explicat, deoarece fosilizarea acestor insecte este excepțional de rară.

În analiza albinelor „mumificate” se detaliază că acestea erau „pregătite să-și lase cuiburile sau celulele într-o stare excepțională de conservare”. În coconii lor au apărut și provizii de polen de la speciile erbacee comune.

Cauzele unui fenomen ciudat

Care ar putea fi cauzele acestui fenomen ciudat? Polenul depozitat a arătat că albinele aveau suficientă hrană, deși inundațiile sau secetele prelungite au limitat aprovizionarea cu hrană.

Ipoteza ar putea indica schimbările climatice ca factor principal. Teoria echipei este că albinele au suferit o dispariție bruscă.

Înțelegerea motivelor ecologice care au dus la moartea și mumificarea populațiilor de albine în urmă cu aproape 3.000 de ani „poate ajuta la înțelegerea și stabilirea strategiilor de reziliență la schimbările climatice”.

O scădere bruscă a temperaturii nocturne la sfârșitul iernii sau o inundație prelungită a zonei în afara sezonului ploios ar fi putut duce la moartea, prin frig sau asfixiere, și mumificarea a sute de albine mici”, a adăugat un om de ştiinţă.

„Se știe că albinele polenizează 70% din culturile consumate de oameni și 30% din hrana pentru animale.

La ora actuală, activitățile umane, cum ar fi agricultura intensivă, utilizarea pesticidelor și insecticidelor și schimbările climatice, au drept consecinţă faptul că una din zece specii de albine se află în pericol de dispariţie în Europa”, a adăugat un alt specialist.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: