Redactia.ro
Home » Știri » Un nor de fum cu particule radioactive de la Cernobîl se deplasează spre Marea Neagră

Un nor de fum cu particule radioactive de la Cernobîl se deplasează spre Marea Neagră

ANM a transmis că un nor de fum care conține izotopi radioactivi din zona Cernobîl se deplasează către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, adică zona Odessa și nordul Mării Negre. Autoritățile ucrainene au raportat miercuri că un incendiu a cuprins mai multe hectare de vegetație din zona de excludere.

Autorităţile române au declarat că nu au fost înregistrate modificări ale radioactivităţii factorilor de mediu după ce a avut loc incendiul de litieră de pădure din apropiere de Cernobîl. Joi, tendinţa de deplasare a norului de fum era către sud, adică sud-vestul Ucrainei, zona Odessa şi nordul Mării Negre. Începând de joi noaptea spre vineri fumul se va deplasa spre estul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei.

Nu a avut loc modificarea radioactivității factorilor de mediu în România

Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului nu a declarat nimic despre o eventuală modificare a radioactivității factorilor de mediu, conform Ministerului Mediului.

Aceste lămuriri au venit după ce o litieră forestieră a luat foc în districtul Vîșhorod, din Ucraina. Au fost afectate de flăcări aproape 45 de hectare de pădure aflate aproape de zona de excludere a CNE Cernobîl.

„Valorile înregistrate în ultimele 24 de ore se situează în domeniul de variaţie al fondului natural specific acestei perioade. Monitorizarea atentă a evoluţiei situaţiei radioactivităţii mediului, coroborată cu direcţia curenţilor de aer, va continua”, a precizat Ministerul Mediului.

Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h, anunță ANM.

„Începând din noaptea de joi spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei”, spun meteorologii.

Între 19-21 mai probabilitatea precipitațiilor va fi redusă

Informarea ANM mai arată că în zona de evoluție a norului de fum, în perioada 19-21 mai, probabilitatea ploilor va fi redusă.

În noaptea de marți spre miercuri, Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a informat că gunoiul din pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl a luat foc. Prin urmare, au crescut îngrijorările legate de un posibil accident nuclear la Cernobîl, după ce o pădure din apropierea zonei de excludere a luat foc. Imaginile le-au amintit oamenilor de serialul cu același nume.

„În pădurea din districtul Vîșhorod, litiera forestieră a luat foc. În timpul incendiului, pompierii noștri au salvat un rezident local. La ora 02:10, pe 18 mai, incendiul a fost localizat pe o suprafață de 45 de hectare. Începând cu ora 09:00, s-a raportat descompunere de iarbă uscată și butuci”, informează Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina într-un comunicat de presă.

Zona de excludere din jurul centralei de la Cernobîl a fost închisă după topirea reactorului, în anul 1986. Această zonă abandonată este considerată în continuare periculoasă, deoarece solul conține radiații din momentul dezastrului de proporții de atunci.

În sit încă sunt instalații de depozitare nucleară și depozite de deșeuri care pot provoca un dezastru de zile mari dacă ar lua foc, potrivit avertismentelor făcute de autorități de-a lungul timpului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: