Redactia.ro
Home » Știri » Un nou cutremur a zguduit România. În ce zone s-a resimțit seismul

Un nou cutremur a zguduit România. În ce zone s-a resimțit seismul

Un nou cutremur a zguduit România

Activitatea seismică din România a fost foarte intensă în luna mai, însă din fericire, cutremurele înregistrate nu au avut magnitudini semnificative. Un astfel de seism s-a produs sâmbătă dimineață, surprinzând locuitorii din zona seismică Vrancea.

Un nou cutremur a zguduit România

Un cutremur cu magnitudinea 3,7 a fost înregistrat în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 1:27, în județul Buzău. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut loc la o adâncime de 124,5 kilometri.

Orașele apropiate de epicentru

  • 51 km nord-vest de Buzău
  • 55 km vest de Focșani
  • 65 km sud-est de Sfântu-Gheorghe
  • 70 km est de Brașov
  • 77 km nord-est de Ploiești

De la începutul lunii mai, România a înregistrat 28 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 și 4,1. Deși aceste cutremure nu au provocat daune semnificative, ele au stârnit îngrijorare în rândul populației.

Declarațiile seismologului Gheorghe Mărmureanu

„Eu sunt om de ştiinţă, fac calcule, până acum nu am văzut nicio legătură între sărbători şi cutremure. Românii ar trebui să se obişnuiască cu seismele, deja suntem ca în Japonia, ziua şi cutremurul. Staţi liniştiţi, sunt mici zgâlţâieli, nu vă panicaţi! Un cutremur mare nu se prevede în următorii ani, conform calculelor mele”, a declarat celebrul seismolog, potrivit Playtech.

Următorul cutremur major în România ar putea apărea mai repede decât s-ar aștepta oricine. Gheorghe Mărmureanu a identificat anumite zone din București care prezintă o vulnerabilitate sporită în fața unui cutremur major.

Vulnerabilitatea zonelor din București

Printre aceste zone se numără cartierul Pantelimon și zona situată între Piața Romană și Piața Unirii. Aceste regiuni sunt considerate a fi expuse unui risc mai mare din cauza densității ridicate a populației și a prezenței numeroaselor clădiri mai vechi și mai fragile. Aceste construcții, care nu au beneficiat de consolidări moderne, sunt susceptibile la daune severe în cazul unui seism puternic.

În contrast, există și cartiere în București care sunt percepute ca fiind mai sigure în fața unui cutremur major. Printre acestea se numără cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor. Aceste zone beneficiază de structuri mai solide și mai rezistente, multe dintre ele fiind construite sau reabilitate conform normelor moderne de siguranță seismică.

De asemenea, densitatea clădirilor înalte este mai scăzută în aceste cartiere, ceea ce reduce riscul de prăbușire în lanț și minimizează potențialele pagube. Astfel, locuitorii din aceste zone pot avea un grad de siguranță mai ridicat în fața unui eventual cutremur major.

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a spus Gheorghe Mărmureanu potrivit România TV.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: