Redactia.ro
Home » Știri »  Un nou protest în România! Magistrații își suspendă activitatea pe termen nelimitat, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu

 Un nou protest în România! Magistrații își suspendă activitatea pe termen nelimitat, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu

 Un nou protest în România! Magistrații își suspendă activitatea pe termen nelimitat, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu

Un nou protest în România! Magistrații își suspendă activitatea pe termen nelimitat, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu. Iată toate detaliile!

Magistrații își suspendă activitatea pe termen nelimitat

Procurorii din parchetele de pe lângă Tribunalul București și judecătoriile de sector au decis să-și suspende activitatea în mod indefinit. În același timp, judecătorii de la mai multe instanțe au adoptat aceeași poziție.

Magistrații, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu

Motivul principal al protestului procurorilor bucureșteni este modificarea condițiilor de acordare a pensiei de serviciu, asupra căreia au avut loc schimbări.

„Având în vedere discuțiile din spațiul public privind iminența adoptării unor modificări radicale ale condițiilor de acordare a pensiei de serviciu a magistraților, în ciuda deschiderii permanente la dialog pe care reprezentanții sistemului judiciar au arătat-o în toată această perioadă, ținând seama de faptul că punctele de vedere exprimate de sistemul judiciar și de către asociațiile profesionale au fost ignorate complet în procesul legislativ, admițând că sistemul actual de pensionare necesită ajustări (spre exemplu, pensia de serviciu nu ar trebui să depășească cuantumul salariului net), procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înțeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activității, cu excepția unor cauze considerate urgente”, potrivit unui comunicat de presă, relatează Antena 3 CNN. 

Protestul va continua până când va fi adoptată o reglementare coerentă

Procurorii anunță că protestul lor va continua până când va fi adoptată o reglementare coerentă, care să asigure independența justiției și să respecte statutul magistraților. Această reglementare trebuie să fie rezultatul unui proces legislativ transparent, care să elimine inechitățile existente și să țină cont de statutul magistraților, condițiile de muncă și perspectivele sistemului judiciar în ansamblu.

„Solicităm ca punctele de vedere exprimate de întreg corpul magistraților în Adunările generale din data de 31.05.2023 să fie avute în vedere în procesul legislativ de adoptare a modificărilor legislative cu privire la pensiile magistraților”, se arată în finalul comunicatului Parchetului de pe lângă Tribunalul București, potrivit sursei citate. 

Judecătorii de la mai multe instanțe își suspendă activitatea

Judecătorii de la mai multe instanțe, printre care Curtea de Apel București și Curtea de Apel Alba Iulia, au ales să-și suspende activitatea ca urmare a nemulțumirii provocate de modificările aduse pensiilor de serviciu.

Marți, judecătorii Curții de Apel București s-au adunat într-o sesiune de Adunare Generală și, cu unanimitatea celor prezenți, au hotărât ca, începând de miercuri, să adopte o formă de protest prin amânarea judecării cauzelor, cu excepția celor urgente. Această decizie vine în contextul în care Legislativul nu a reușit să respecte statutul judecătorilor și munca atât a judecătorilor, cât și a personalului auxiliar de specialitate.

Totodată, magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au adoptat aceeași poziție, suspendând activitatea în semn de protest:

„Volumul inuman de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaş de cauze, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei, sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei.

Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare”, spun judecătorii Curții de Apel București, menționează aceeași sursă. 

Aceștia susțin că pensia judecătorilor nu este una „specială”, așa cum a fost afirmat în spațiul public, ci una „de serviciu”, și că aceasta este consacrată în legislația națională încă din anul 1997. Potrivit lor, legiuitorul nu a furnizat „niciun argument rezonabil” pentru a elimina această pensie.

„Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere. Eliminarea acestei componente a independenţei judecătorului este în dezacord cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.

De asemenea, modificările legilor justiţiei recent adoptate (în decembrie 2022) au reprezentat un jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria care urmează să fie modificată”, spun magistrații, conform aceleași surse.

Vor fi judecate doar cauzele cu caracter urgent

Judecătorii, reuniți în cadrul Adunării Generale, au decis să adreseze sesizări către președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatul Poporului, Președintele României, Președintele Camerei Deputaților și Președintele Senatului, în vederea susținerii întregului corp al magistraților prin formularea de obiecții de neconstituționalitate către Curtea Constituțională a României.

De asemenea, s-a hotărât să se mandateze președintele Curții de Apel București să adopte o rezoluție în cadrul întâlnirii care va avea loc la Iași, în data de 30 iunie, în funcție de stadiul procesului legislativ de la acea dată.

În timpul protestului, în ceea ce privește materiile civile, vor fi judecate doar cauzele cu caracter urgent, cum ar fi ordonanțele prezidențiale, măsurile asiguratorii, suspendarea provizorie a executării, răpirile internaționale de copii, plasamentele, adopțiile, custodiile publice, declarările ca indezirabili, ordinele de protecție. În materie penală, vor fi judecate doar cauzele în care inculpații se află sub imperiul măsurilor preventive, cauzele de competența judecătorului de drepturi și libertăți și cauzele legate de executarea pedepsei (atât în primă instanță, cât și în calea de atac), precum și verificarea măsurilor asiguratorii, potrivit sursei citate.

Sursa foto: Arhivă

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: