Redactia.ro
Home » Coronavirus » Un nou studiu alarmant: coronavirusul poate provoca leziuni cerebrale

Un nou studiu alarmant: coronavirusul poate provoca leziuni cerebrale

coronavirusul

Un studiu recent al oamenilor de știință britanici arată că unii pacienți cu noul coronavirus prezintă accidente vasculare cerebrale, afecțiuni legate de delir și probleme potențial fatale ale sistemului nervos.

Afecțiunea inflamatorie este rară și uneori fatală, care se poate dezvolta ca o complicaţie a infecţiei cu noul coronavirus. Este vorba despre o tulburare neurologică numită ADEM (Encefalomielită acută diseminată), identificată la unii pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 care nu prezentau simptome respiratorii severe.

Îngrijorarea oamenilor de știință este cu atât mai mare cu cât simptomele s-ar putea manifesta la persoanele recuperate, ceea ce ar duce la o epidemie de „afectare a creierului legată de pandemie”. Alți pacienți dezvoltă tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi sindromul Guillain-Barré, care poate provoca paralizie.

Studiul cercetătorilor de la de la University College London (UCL) descrie cazul a 43 de pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus care au suferit fie disfuncţii temporare ale creierului, accidente vasculare cerebrale şi leziuni ale nervilor, fie leziuni cerebrale mult mai grave.

Epidemie de leziuni cerebrale, pe scară largă

Michael Zandi, conducătorul studiului, nu exclude „o epidemie pe scară largă de leziuni cerebrale asociate pandemiei – probabil asemănătoare cu epidemia de encefalită letargică din anii ’20 şi ’30 după pandemia de gripă din 1918”.

Cercetarea identifică 10 cazuri de encefalopatii tranzitorii cu delir, ceea ce corespunde cu alte studii care au găsit aceleaşi dovezi; 12 cazuri de inflamație a creierului, opt cazuri de accidente vasculare cerebrale și alte opt cu leziuni nervoase, în principal sindromul Guillain-Barré. Este fatală în 5% din cazuri.

Vedem lucruri în modul în care coronavirusul afectează creierul pe care nu l-am văzut până acum cu alte virusuri”, a declarat pentru The Guardian Michael Zandi, unul dintre coautorii noului studiu.

„Având în vedere că boala există de doar câteva luni, s-ar putea să nu cunoaştem încă ce daune pe termen lung poate cauza coronavirusul”, a spus Ross Paterson, coautor al studiului. „Medicii trebuie să fie conştienţi de posibilele efecte neurologice, diagnosticul precoce putând îmbunătăţi rezultatele pacientului”, a completat el.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: