Redactia.ro
Home » Știri » Un veteran de război, fost prizonier în Donbas, Ucraina, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani

Un veteran de război, fost prizonier în Donbas, Ucraina, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani

Un veteran de război în vârstă de 100 de ani și-a dat astăzi ultima suflare. Este vorba de Vasile Muntean, fost prizonier în timpul Celui De-Al Doilea Război Mondial în Donbas. Anunțul trist a fost făcut în mediul online de Cercul Militar Alba Iulia, oraș unde bărbatul și-a trăit în liniște ultimii ani din viață.

Un veteran de război, fost prizonier în Donbas, Ucraina s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani

Data de 24 februarie marchează începutul conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, dar și ziua în care un fost prizonier de război a plecat dintre noi. Inima lui Vasile Muntean, în vârstă de 100 de ani, a încetat să bată, după o viață pe care și-a dedicat-o țării sale și serviciului militar.

Anunțul decesului său a fost făcut public în decursul zilei de astăzi de Cercul Militar Alba Iulia. Cu un deosebit respect, colegii săi de arme au dorit să-i aducă un ultim omagiu.

„Veteranul de război Vasile Muntean din Ohaba, care în decembrie a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani, a plecat spre Oastea Cerească, la întâlnirea cu Tatăl Ceresc şi camarazii săi de arme”, se arată într-o postare de pe pagina de socializare a Cercului Militar Alba Iulia.

Povestea de viață a Căpitanul (rtg) Vasile Muntean

Vasile Muntean s-a născut în 12 decembrie 1921 într-o familie simplă de țarani din satul Ohaba, judeţul Alba. În anul 1944 a fost dus în lagărul din Donbas, alături de alți zeci de prizonieri nemți și români. A dormit împreună cu alți 200 de bărbați în aceeași cameră, iar condițiile de trai erau teribile.

Ca un erou, a suportat aceste chinuri greu de imaginat, iar în cele din urmă s-a întors acasă. Și-a petrecut ultimii ani din viață la Alba Iulia, iar vârsta la care a ajuns este una impresionantă: 100 de ani.

„În aprilie 1944, regimentul s-a aşezat la Ţubucani, un sat din judeţul Neamţ, în apropierea unei ferme de armăsari, folosiţi special pentru front. În 23 august 1944 aude de armistiţiu, însă pe 25 august sunt înconjuraţi de ruşi şi duşi la Bălţi, peste Prut, iar de acolo în lagăr. După trei săptămâni, soldaţii prizonieri sunt puşi în bou-vagon şi duşi la Krasna Luci, în Donbas. Jumătate dintre prizonieri erau români, iar ceilalţi nemţi. În prima iarnă, povesteşte eroul Vasile Muntean, au murit foarte mulţi soldaţi. Unde a fost dus el erau aproximativ 2.000 de prizonieri, alături de care lucrau la refacerea unei uzine electrice. Condiţiile de trai erau precare, fiind siliţi să doarmă într-un dormitor cu 200 de prizonieri. În prizonierat, Muntean îşi aducea aminte că a avut un trai mai bun când îi duceau la colhoz la lucru. În prima iarnă, 1944-1945, nu aveau foc în dormitor, iar prizonierii mureau de frig”, se arată în postarea Cercului Militar Alba Iulia.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: