Redactia.ro
Home » Știri » Unde va avea loc înmormântarea regretatului Nicu Covaci. Slujba va fi oficiată de Mitropolitul Banatului

Unde va avea loc înmormântarea regretatului Nicu Covaci. Slujba va fi oficiată de Mitropolitul Banatului

GALERIE FOTO (8)

Timișoara este pregătită să-și ia rămas bun de la unul dintre cei mai emblematici artiști ai săi, Nicu Covaci, liderul formației Phoenix. După ce a plecat în legendă vineri seara, marele artist va fi înmormântat în Cimitirul Eroilor din orașul pe care l-a iubit atât de mult și pentru care a devenit un simbol al libertății.

Pe măsură ce Timișoara se pregătește să-și ia rămas bun de la Nicu Covaci, este clar pentru toată lumea că moștenirea sa va dăinui generații de aici încolo. Prin fiecare notă muzicală și vers cântat, spiritul lui Nicu Covaci va continua să trăiască, inspirând și unind oamenii în iubirea pentru muzică și libertate.

Mitropolitul Banatului va oficia slujba

Nicu Covaci s-a stins din viață pe 2 august, la Spitalul Județean din Timișoara, unde era internat de mai multe săptămâni din cauza stării sale de sănătate care se agravase. În primăvară, artistul a fost supus unei intervenții chirurgicale complicate pentru extirparea unei tumori pe creier, dar din păcate nu a reușit să învingă boala. Slujba de înmormântare va fi oficiată de Mitropolitul Banatului, iar data exactă urmează să fie stabilită și comunicată familiei și publicului. Data înmormântării urmează să fie comunicată de familia îndurerată.

Născut pe 19 aprilie 1947, Nicu Covaci a fost compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician, dar este cel mai bine cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix. În 1961, împreună cu Bela Kamocsa, Covaci a pus bazele unei trupe inspirate de modelul The Shadows. Un an mai târziu, au fondat trupa Sfinții, care ulterior a devenit Phoenix pentru a evita conflictele cu autoritățile vremii.

Phoenix, mai mult decât o trupă

Phoenix a fost mult mai mult decât o formație muzicală. A fost un simbol al libertății și al rezistenței culturale în fața regimului comunist. Prima compoziție proprie a trupei, „Știu că mă iubești și tu”, a fost înregistrată la radio în 1964. Din 1965 datează alte două piese celebre: „Bun e vinul ghiurghiuliu” și „Pădure, pădure”, care au fost primele melodii din rockul românesc inspirate din folclor.

De-a lungul decadelor, Phoenix a hrănit spiritual generații de români și a lansat mari muzicieni și piese nemuritoare. Membrii formației au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, evoluând de la muzica beat și rock psihedelic la hard rock și etno-rock. Piese celebre precum „Vremuri”, „Fată Verde”, „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica țiganiadă” și „Nunta” sunt capodopere care continuă să scrie istoria muzicală a trupei Phoenix.

Muzeul dedicat trupei

Phoenix a cunoscut numeroase schimbări în componență, peste 40 de muzicieni făcând parte din trupă de-a lungul anilor. Cu toate acestea, Nicu Covaci a fost nucleul care a păstrat spiritul Phoenix viu timp de mai bine de o jumătate de secol. Moștenirea lăsată de el prin muzica Phoenix este uriașă, neprețuită și nemuritoare, fiind poate cea mai valoroasă contribuție la rock-ul românesc din toate timpurile.

În semn de recunoaștere a impactului său cultural, Consiliul Județean Timiș a propus încă de anul trecut amenajarea unui muzeu dedicat trupei Phoenix în Bastionul Theresia din Timișoara. Acest muzeu va păstra vie amintirea unei trupe care a redefinit peisajul muzical românesc și a oferit un model de rezistență culturală și artistică. Nicu Covaci a fost nu doar un muzician talentat, ci și un simbol al luptei pentru libertate și expresie artistică. Poveștile și melodiile sale vor continua să inspire generațiile viitoare, iar muzica Phoenix va rămâne un testament al spiritului neînfricat și creativ al românilor.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: