Redactia.ro
Home » Știri » Vaccinul anti-COVID ar putea produce efecte secundare. Alexandru Rafila rupe tăcerea

Vaccinul anti-COVID ar putea produce efecte secundare. Alexandru Rafila rupe tăcerea

Vestea că cercetătorii au descoperit un vaccin pentru tratarea coronavirusului i-a luat prin surprindere pe mulți. Însă, vaccinul anti-COVID ar putea avea și efecte secundare.

 

Alexandru Rafila vine cu explicații

Vaccinul anti-COVID poate produce efecte secundare. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a sugerat că nu ar trebui să ne așteptăm la efecte adverse puternice după vaccinare. Medciul Alexandru Rafila mai declară că în timpul studiilor s-au observat doar câteva efecte ușoare în urma vaccinării.

Conform unui procentaj, 40% dintre români nu ar accepta vaccinul anti-COVID. Conform lui Alexandru Rafila, cei care vor accepta să fie vaccinați, ar trebui să știe că după vaccinare s-ar putea confrunta cu dureri în locul administrării, subfertilitate sau cu un ușor disconfort, potrivit cercetătorilor care au observat aceste lucruri în timpul studiilor.

,,Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât la cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3 – pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați. În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3.

Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse care sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului”, a spus Alexandru Rafila, potrivit știripesurse.ro.

 

Ce trebuie să facem în cazul unor reacții adverse severe

 

Mai mult, medicul Alexandru Rafila mai susține că orice persoană care prezintă reacții adverse, în urma vaciinării, ar trebui să raporteze starea în care se află către Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului pentru a putea fi monitorizată.

,,Încă un lucru care este foarte important: orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare. Aici este vorba despre un parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă”, a mai spus Reprezentantul României la OMS.

Pe de altă parte, dacă se constată că reacțiile adverse sunt grave, demersul de vaccinare cu acest tratament va fi oprit.

”Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță”, a mai declarat Alexandru Rafila.

 

Vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu

Mai multe companii, printre care și compania Pfizer, au ajuns la faza finală de testare a vaccinului anti-covid. Vaccinurile anti-covid care vor apărea pe piașă, vor putae fi administrate populației.

îNsă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că vaccinul nu este obligatoriu. Astfel, decizia de vaccinare va reveni pacienților.

,,Vaccinul trebuie să fie opțional, dar recomand vaccinarea, pentru că sunt doar două căi prin care ne putem imuniza. Văzând efectele groaznice pe care le dă boala, cred că vaccinarea este alternativa cea mai eficientă și recomandarea este să facem vaccinul, tocmai pentru siguranța pe care ne-o dă. Trebuie să înțelegem că este o luptă pe care o dăm cu un inamic nevăzut. Nu este numai lupta noastră, a românilor, ci una la nivelul întregii planete”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, după ce au apărut zvonuri conform cărora populația va fi obligată să se vaccineze.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: