Redactia.ro
Home » Știri » Val de căldură peste România la final de vară. Meteorologii au făcut anunțul de ultimă oră. Care sunt zonele vizate

Val de căldură peste România la final de vară. Meteorologii au făcut anunțul de ultimă oră. Care sunt zonele vizate

canicula

România continuă să se confrunte cu temperaturi extreme pe finalul acestei veri, iar meteorologii avertizează că valul de căldură intensă va persista în aproape toată țara. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de Cod portocaliu și Cod galben de caniculă, care acoperă majoritatea regiunilor, ceea ce indică un disconfort termic sever și temperaturi foarte ridicate.

Meteorologii avertizează că luni, 26 august, valul de căldură va atinge punctul culminant, afectând intens multe regiuni ale țării. Conform ANM, fenomenele specifice acestei perioade includ temperaturi caniculare, disconfort termic ridicat și un indice temperatură-umezeală (ITU) care va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce va accentua senzația de căldură resimțită de populație.

Regiuni afectate de Codul portocaliu de caniculă

Avertizarea de Cod portocaliu emisă de ANM include un număr mare de județe, unde valul de căldură va fi extrem de intens. Printre acestea se numără Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Ilfov și municipiul București. În aceste zone, maximele termice vor oscila între 36 și 38 de grade Celsius, iar minimele nu vor coborî sub 19-23 de grade Celsius, creând astfel condiții de noapte tropicală. De asemenea, județele Galați, Vrancea, Vaslui, Iași și Botoșani sunt incluse în această avertizare de Cod portocaliu.

Aceste temperaturi extreme, combinate cu umiditatea ridicată, vor face ca disconfortul termic să fie foarte greu de suportat. Specialiștii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, consumul ridicat de lichide și limitarea activităților fizice intense pe timpul zilei.

„Valul de căldură va persista pentru a paisprezecea zi consecutiv. În județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Ilfov și municipiul București, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași și Botoșani va fi caniculă. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, precizează ANM.

Regiuni vizate de Codul galben de caniculă

Pe lângă județele aflate sub Cod portocaliu, alte zone din România vor fi afectate de un Cod galben de caniculă. Acesta este valabil pentru regiunile Maramureș, vestul Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și pentru Dobrogea continentală. În aceste zone, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 36 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat, de asemenea, cu un ITU ce va depăși pragul critic de 80 de unități.

În ciuda faptului că intensitatea căldurii va fi ușor redusă față de regiunile vizate de Codul portocaliu, locuitorii acestor zone vor trebui să fie precauți și să urmeze sfaturile autorităților pentru a evita problemele de sănătate cauzate de caniculă.

„Valul de căldură va persista și va continua să se extindă. În Maramureș, jumătatea de vest a Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei și în Dobrogea continentală va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 34…36 de grade”, mai spune ANM.

Perspective pentru zilele următoare

ANM prognozează că în zilele următoare, valul de căldură va începe să-și piardă din intensitate, iar vremea va suferi treptat schimbări. Instabilitatea atmosferică va deveni tot mai pronunțată, ceea ce va aduce ploi și furtuni în anumite regiuni. Totuși, temperaturile vor rămâne ridicate pentru această perioadă, ceea ce sugerează că primele zile ale toamnei vor fi mai calde decât în mod obișnuit.

„Debutul primei luni din toamna 2024 rămâne cu un semnal în ceea ce ar însemna o probabilitate foarte ridicată ca să fie un debut de toamnă mai cald, având în vedere estimările până în data de 16 septembrie. Dispunem de date până la acest moment, astfel încât cel puțin prima decadă a lunii septembrie să fie una mai caldă decât în mod obișnuit până atunci”, a declarat Elena Mateescu.

Elena Mateescu, directorul ANM, a declarat că debutul lunii septembrie 2024 va fi probabil marcat de temperaturi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă. Estimările indică faptul că primele două săptămâni ale lunii septembrie vor fi dominate de vreme caldă, ceea ce prelungește senzația de vară în România.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect