Redactia.ro
Home » Știri » Val de perle la română la Evaluarea Națională. Ce au putut să scrie elevii este dincolo de orice imaginație

Val de perle la română la Evaluarea Națională. Ce au putut să scrie elevii este dincolo de orice imaginație

Declarația surprinzătoare a unei eleve care a avut media 10 la Evaluarea Națională

Evaluarea Națională 2024 a adus, ca în fiecare an, un val de perle la proba de Limba și literatura română, oferind nu doar un test al cunoștințelor, ci și al creativității și umorului involuntar al elevilor. Proba de română s-a desfășurat marți, urmată de proba la matematică joi, dar primele au fost cele care au captat atenția prin răspunsurile inedite ale candidaților.

La primul subiect al probei de Limba și literatura română, elevii au avut de rezolvat cerințe pe baza a două texte: unul din „Cireșarii” de Constantin Chiriță și altul din „Portret” de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Temele au variat de la înțelegerea textului la identificarea figurilor de stil și la selectarea verbelor din anumite paragrafe.

„Cireșarii culegeau cireșe și le numărau”

Una dintre cele mai amuzante și remarcabile perle ale acestei sesiuni a fost interpretarea textului „Cireșarii”. Un elev a explicat: ”Cireșarii erau persoanele care acum, în iunie, și pââână în august, culegeau muuulte cireșe. Apoi le numărau: una, două, trei și tot așa. Șeful cireșarilor era numit cireșar-șef. Ce frumoasă era viața de cireșar!”, a scris un candidat, potrivit ziare.com.

Această interpretare a stârnit multe zâmbete și a demonstrat cum imaginația elevilor poate transforma un text literar într-o poveste amuzantă și neobișnuită.

Comparații inedite: de la Biblie la Indiana Jones

Creativitatea elevilor nu s-a oprit aici. Un alt elev a făcut o comparație între cartea „Cireșarii” și Biblia, menționând: „Pot asocia cartea ‘Cireșarii’ cu Biblia, lectura mea suplimentară. Sunt personaje multe, frumoase și copii în amândouă. Printre care, Isus.” Această analogie surprinzătoare a scos la iveală modul în care elevii încearcă să găsească legături între lecturile lor preferate, chiar dacă uneori rezultatele sunt hilare.

Un alt elev a comparat „Cireșarii” cu Indiana Jones, spunând: „Cireșarii sunt Indiana Jones și Arca Secretelor, doar că români. Și eu ador cireșele! E trăsătura personală care mă apropie de personaj.” Această paralelă inedită reflectă modul în care cultura populară influențează percepțiile și răspunsurile elevilor.

Printre cerințele examenului, elevii au trebuit să identifice și să explice figuri de stil din textele date. Un elev a scris: „O figură de stil este fâlfâitul. Pentru că e un stil anume de a se deplasa, fâlfâind unde ai nevoie în ziua aceea.” De asemenea, un altul a comentat asupra expresiei „aripa moale”: „Figură de stil: aripa moale. Nu știm de ce e moale, poate nu e moale, dar așa i s-a părut drăguț autorului.”

Un alt punct de atracție al perlelor a fost selecția verbelor și precizarea modului acestora. Un elev a confundat cuvântul „foc” cu un verb, explicând: „Foc este verb. Vine de la ‘dai foc’, deci modul prezent.”

Primele rezultate ale Evaluării Naționale 2024 vor fi afișate pe data de 3 iulie, până la ora 14:00

Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Evaluarea Națională reprezintă un moment crucial în viața elevilor de clasa a VIII-a, marcând tranziția de la gimnaziu la liceu. În ciuda emoțiilor și stresului asociat acestui examen, perlele de la română demonstrează că elevii au și un simț al umorului și o imaginație debordantă. Aceste răspunsuri nu doar că amuză, dar și oferă o perspectivă asupra modului în care elevii percep și interpretează literatura.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: