Redactia.ro
Home » Știri » Valabilitate card de sănătate. Cum intrați în posesia cardului național de sănătate dacă expiră

Valabilitate card de sănătate. Cum intrați în posesia cardului național de sănătate dacă expiră

Valabilitate card de sănătate. Cum intrați în posesia cardului național de sănătate dacă expiră

Valabilitate card de sănătate. Iată ce trebuie să știe românii despre când expiră aceste carduri de sănătate și ce să facă în momentul când valabilitatea a ajuns la final.

Valabilitatea cardurilor de sănătate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) emite câte un card de sănătate, individual, personal și netransmisibil, pentru fiecare asigurat. Cardurile au fost introduse în 2013 şi aveau la acel moment o valabilitate de cinci ani de la data emiterii. Ulterior, a fost prelungită la șapte ani. Astfel, în vara lui 2020, peste 14 milioane de asigurați urmau astfel să rămână fără carduri naționale de sănătate valabile, așa că au intervenit autoritățile și au făcut alte schimbări.

Guvernul a decis atunci să prelungească valabilitatea cardurilor de sănătate cu şapte ani. Astfel, dacă e vreun beneficiar care constată că îi expiră cardul în această perioadă, trebuie să ştie că acel card de sănătate va putea fi folosit încă şapte ani de la data expirării, potrivit Antena 3 CNN.

Ministerul Sănătății a mai precizat și că pentru românii care au cardurile de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014, perioada de valabilitate s-a extins la şapte ani de la data rescrierii lor.

„Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului”, se arată în HG nr. 483/2020.

Astfel, cei care au primit carduri de sănătate valabile până la data de 31 decembrie 2014 le vor putea folosi timp de 14 ani de la emitere.

„Prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018, termenul de valabilitate al cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani. Astfel, aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilităţii inscripţionată pe suprafaţa din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani”.

Totodată, cardurile naţionale de sănătate noi care emise începând cu data de 1 august 2018 au de la început durata de valabilitate de sapte ani, conform aceleiaşi Hotărâri de Guvern (…).

Cum intrați în posesia cardului național de sănătate dacă expiră

Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului.

Cardurile naţionale de sănătate se tipăresc (emit) din oficiu, prin extrageri periodice din registrul naţional de evidenţă al asiguraţilor. Comenzile se dau centralizat, la nivel naţional, către Imprimeria naţională, iar personalizarea se face de către Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice (Centrul Naţional Unic) din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte (HG 900/2012), pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau cele care dobândesc calitatea de asigurat, asiguraţii urmând a le primi prin intermediul serviciilor poştale, potrivit cas.cnas.ro.

Factorii poştali au obligaţia să vă caute de două ori la domiciliu, să va lase avize de prezentare şi să vă înmâneze cardurile numai pe bază de semnătură şi act de identitate (al dvs sau al persoanei desemnate de dvs să vă reprezinte), conform sursei menționate mai sus. Este interzis ca acestia sa inmaneze cardurile unor terti, fara ca acestia sa fie imputerniciti de dvs, sau sa le lase in cutiile postale.

Cardurile sunt tiparite in contul caselor de asigurari de sanatate la care ati fost inscris/declarat si/sau cu care se afla in contract medicul vostru de familie si, în cazul în care nu ajung la voi, sunt returnate de posta la fiecare casa de asigurari, conform apartentei titularilor acestora. Asiguraţii carora nu li s-a emis (tiparit) cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale fara prezentarea acestui document, in baza calitatii de asigurat, urmare verificarii efectuate de catre furnizori aici: http://cas.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: