Redactia.ro
Home » Știri » Venitul minim de incluziune, o nouă speranță pentru românii nevoiași și singuri. Cine poate beneficia din 2024

Venitul minim de incluziune, o nouă speranță pentru românii nevoiași și singuri. Cine poate beneficia din 2024

Venitul minim de incluziune, o nouă speranță pentru românii nevoiași și singuri. Cine poate beneficia din 2024

Venitul minim de incluziune, o nouă speranță pentru românii nevoiași și singuri. Iată cine poate beneficia din 2024!

Venitul minim de incluziune, o nouă speranță pentru românii nevoiași și singuri

Guvernul României a luat o măsură importantă pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în dificultate financiară, introducând un nou instrument de sprijin denumit „Venitul minim de incluziune” (VMI). Acest program de asistență socială are ca scop principal să ofere sprijin celor care se confruntă cu obstacole financiare semnificative, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Venitul minim de incluziune (VMI) este prevăzut de Legea 196/2016 și se compune din două componente distincte:

  1. Sprijin pentru incluziune: Această componentă are ca obiectiv prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială. Prin VMI, se înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
  2. Sprijin pentru familia cu copii: Această parte a VMI se acordă familiilor cu copii în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și își propune să prevină sărăcia și să încurajeze participarea copiilor la educație. Astfel, VMI înlocuiește alocația pentru susținerea familiei.

Cine poate beneficia din 2024

Este important de menționat că atât o familie, cât și o persoană singură pot beneficia de una sau ambele componente ale Venitului minim de incluziune, în funcție de nivelul venitului de care dispun, componența familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea copiilor la educație. De asemenea, acordarea VMI se face printr-o plată unică lunară, indiferent de numărul de componente la care are dreptul beneficiarul.

Pot solicita venitul minim de incluziune atât persoane singure, cât și familiile care îndeplinesc condițiile de acordare. Pentru a accesa ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 de lei per persoană, sau 400 de lei în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani. Pentru ajutorul destinat familiilor cu copii, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 700 de lei pe membru de familie.

Pentru a solicita Venitul minim de incluziune, beneficiarii trebuie să depună o cerere însoțită de documentele doveditoare. Aceasta poate fi depusă pe suport hârtie sau transmisă electronic și înregistrată la serviciul public de asistență socială de la nivelul primăriei comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București în a cărui rază teritorială își are domiciliul ori reședința, sau, după caz, în care trăiește titularul dreptului.

Pentru a beneficia de continuitatea acordării acestui tip de drepturi sociale, beneficiarii de ajutor social și/sau de alocație pentru susținerea familiei sunt recomandați să depună cererea până la data limită de 31 decembrie 2023, indiferent dacă familia sau persoana singură va beneficia ulterior de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistență socială.

În concluzie, Venitul minim de incluziune reprezintă o măsură importantă prin care Guvernul României își propune să sprijine persoanele și familiile vulnerabile pentru a depăși obstacolele financiare și pentru a promova incluziunea socială și educația copiilor. Este esențial ca cei care îndeplinesc condițiile să fie informați și să depună cererile în timp util pentru a beneficia de acest ajutor financiar în 2024.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: