Redactia.ro
Home » Homepage » Vești bune pentru români! Scade vârsta de pensionare pentru o categorie de persoane

Vești bune pentru români! Scade vârsta de pensionare pentru o categorie de persoane

Mamele vor ieși mai devreme la pensie.

Un nou proiect de lege care propune reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au crescut copii este în dezbatere la Senatul României. Inițiativa, depusă de un grup de parlamentari, ar putea aduce o schimbare semnificativă în sistemul public de pensii, în special pentru femeile care îndeplinesc anumite condiții legate de numărul de copii crescuți până la vârsta de 16 ani.

Detalii ale proiectului de lege

Proiectul, semnat de 15 parlamentari PNL, vine în completarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii și prevede reducerea vârstei standard de pensionare cu 1 până la 3 ani și jumătate, în funcție de numărul de copii crescuți. Astfel, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv ar beneficia de următoarele reduceri:

Pentru un copil: reducere cu un an;
Pentru doi copii: reducere cu un an și șase luni;
Pentru trei copii: reducere cu doi ani;
Pentru patru copii: reducere cu doi ani și șase luni;
Pentru cinci copii: reducere cu trei ani;
Pentru șase copii sau mai mulți: reducere cu trei ani și șase luni.

„Propunem ca de reducerea vârstei standard de pensionare (…) să beneficieze femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, deoarece aceasta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. (…)

Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, se arată în expunerea de motive a proiectului, conform Agerpres.

Motivația din spatele inițiativei

Propunerea legislativă a fost motivată de declinul demografic continuu observat în România, așa cum indică rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor din 2021. Potrivit acestor date, populația rezidentă a României a scăzut cu peste un milion de locuitori comparativ cu recensământul anterior din 2011. Inițiatorii proiectului speră că prin această măsură se va stimula natalitatea și se va atenua impactul migrației tinerilor.

Deși proiectul nu ar avea un impact bugetar pe termen scurt, parlamentarii susțin că pe termen lung, măsura ar putea avea efecte benefice asupra dinamicii demografice a țării. Reducerea vârstei de pensionare pentru această categorie de femei nu numai că ar recunoaște contribuția lor la societate prin creșterea copiilor, dar ar putea și îmbunătăți calitatea vieții acestora în anii de bătrânețe.

Proiectul aflat acum în dezbatere la Senat va trebui să treacă prin mai multe etape legislative înainte de a deveni lege. Acesta va fi supus votului în Senat și apoi în Camera Deputaților, unde va trebui să obțină majoritatea necesară pentru a fi adoptat. În cazul în care va fi promulgat, legea va marca o schimbare semnificativă în politicile de pensionare din România, oferind un sprijin binevenit pentru mamele care au dedicat ani importanți din viața lor creșterii copiilor.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: