Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru românii care adoptă un copil! Noi drepturi pentru ei

Vești bune pentru românii care adoptă un copil! Noi drepturi pentru ei

Vești bune pentru românii care adoptă un copil! Noi drepturi pentru ei

Vești bune pentru românii care adoptă un copil! Noi drepturi pentru ei. Iată detaliile!

Indemnizaţie lunară şi concendiu prelungit pentru românii care adoptă un copil

Este oficial! De acum, părinții care adoptă un copil au dreptul să stea acasă cu el timp de doi ani, asemeni părinților naturali, potrivit unei noi legi adoptate marţi de Camera Deputaţilor.

Astfel, noua modificare a art. 50 alin.(1) din Legea nr. 273/2004, prelungește durata concediului de acomodare, de la maximum un an la maximum doi ani pentru părinții adoptivi.

Concediul include, deasemenea, perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei de către părinte. Totodată, în noua lege se stipulează şi o indemnizaţie lunară pentru creșterea copilului.

Legea a fost adoptată, marți, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 251 de voturi „pentru”, două „contra” și 13 abțineri.

Parlamentarii PSD, PNL, USR și minorități naționale au avut în vedere această moficare a legii nr. 273/2004, potrivit Mediafax.

Concediul pentru creșterea copiilor s-a modificat de la 1 ianuarie 2023

Guvernul a decis mai multe modificări importante privind concediul pentru creşterea copilului, modificări ce au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Guvernul a decis mai multe modificări relevante pentru proaspeții părinți naturali, privind concediul pentru creşterea copilului și a indemnizației care crește cu 50%, potrivit România TV:

• „extinderea perioadei netransferabile de concediu pentru creşterea copilului în cazul celuilalt părinte care nu a solicitat iniţial dreptul, de la cel puţin 1 lună la cel puţin 2 luni din perioada totală a concediului;

• reglementarea unei perioade de preaviz rezonabilă pe care lucrătorul o acordă angajatorului atunci când îşi exercită dreptul la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.

• majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obţinut de părinte în decursul unui an calendaristic, în perioada concediului pentru creşterea copilului, de la 5 la 8 indemnizaţii pentru creşterea copilului (ICC) în cuantum minim, respectiv de la 6.500 lei la 10.512 lei;

• recalcularea cuantumului ICC în cazul obţinerii unor venituri suplimentare, în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, din hotărâri judecătoreşti/adeverinţe sau acte de rectificare a veniturilor;

• introducerea unei perioade de preaviz de cel puţin 10 zile pe care lucrătorul o acordă angajatorului atunci când îşi exercită dreptul la concediu şi ICC, înainte de finalizarea concediului de maternitate sau înainte de data estimată de începere a concediului pentru creşterea copilului, printr-o cerere, pe suport de hârtie sau electronic, în care precizează perioada preconizată a concediului pentru creşterea copilului;

• menţinerea, până la sfârşitul concediului de creştere a copilului, a condiţiilor de încadrare şi a drepturilor salariale avute la începutul concediului sau dobândite pe parcurs;

• introducerea concediului şi a indemnizaţiei de acomodare, acordate părinţilor adoptatori, ca perioadă asimilată pentru dobândirea dreptului la concediu pentru creşterea copilului şi la ICC.

• suplimentarea cu 50% a indemnizaţiei lunare pentru copiii născuţi din sarcini gemelare, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil (deci 50% în plus la indemnizaţia mamei pentru fiecare copil). Aceeaşi măsură se va aplica şi pentru sarcinile suprapuse, respectiv pentru mamele care nasc în perioada concediului de îngrijire copil. Sumele nu pot fi mai mici de 1314 lei”.

Sursa foto: odoras.md

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: