Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru șoferi! Modificarea din Codul Rutier care îi va ajuta în trafic

Vești bune pentru șoferi! Modificarea din Codul Rutier care îi va ajuta în trafic

Se modifică Codul Rutier! Cine sunt șoferii români care nu vor mai putea conduce mașini puternice, chiar dacă dețin permis categoria B 

Șoferii români au primit o nouă veste bună din partea autorităților. Codul Rutier s-a modificat ceea ce le oferă în acest moment posibilitatea de a-și face dreptate mult mai ușor în momentul în care sunt opriți de polițiști.

S-a adus o modificare importantă în cadrul legislativ rutier din România prin Legea 254/2023. Aceasta intervine asupra Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, mai exact asupra articolului 118, alineatul (1). Noua prevedere a fost promulgată la 4 iulie și a intrat în vigoare din 27 iulie, schimbând în mod semnificativ modalitatea de contestare a amenzilor rutiere.

S-a modificat Codul Rutier

Conform modificărilor aduse, șoferii care primesc amenzi rutiere pot acum să le conteste și la judecătoria de domiciliu, nu doar la cea pe raza căreia a fost constatată fapta. Astfel, procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției poate fi contestat în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.

Această modificare a fost așteptată de multă vreme de către șoferi, întrucât îi ajută pe cei care au primit amenzi în alte localități decât cele de domiciliu să își exercite dreptul la contestație mai ușor. Modificarea adusă de Legea 254/2023 creează un echilibru mai mare între drepturile conducătorilor auto și responsabilitatea de a respecta regulile de circulație.

Noua reglementare vine în urma unei modificări similare aduse anul trecut la Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Aceasta introducea conceptul de competență alternativă în cazul contestării contravențiilor, permițând astfel depunerea plângerii atât la judecătoria pe raza căreia a fost săvârșită contravenția, cât și la cea de domiciliu sau sediu al contravenientului.

Punctul de amendă

Codul Rutier din România impune un sistem de puncte de amendă pentru încălcările legii. Acest sistem este conceput pentru a încuraja respectarea regulilor de circulație și pentru a pedepsi încălcările într-un mod proporțional cu gravitatea acestora. Fiecare punct de amendă corespunde unei sume fixe de bani, astfel încât valoarea amenzilor să fie clară și transparentă pentru toți conducătorii de vehicule.

Valorile amenzilor pentru fiecare clasă de sancțiuni sunt stabilite prin referire la un punct de amendă, valoarea acestuia fiind plafonată la 145 de lei. Acest punct de amendă este o valoare fixă, care nu a fost majorată odată cu creșterea salariului minim brut pe economie. Aceasta înseamnă că valoarea unei amenzi este aceeași indiferent de venitul persoanei amendate.

Există cinci clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima clasă fiind aplicabilă exclusiv pentru persoanele juridice. În clasa I, se aplică o amendă de 2-3 puncte, respectiv 290 de Lei – 435 lei. În clasa a II-a, amenda este de 4-5 puncte, adică 580 de Lei – 725 lei. În clasa a III-a, amenda este de 6-8 puncte, adică 870 de Lei – 1.160 lei. În clasa a IV-a, amenda poate ajunge de la 9 la 20 de puncte de amendă, ceea ce se traduce printr-o amendă de 1.305 lei – 2.900 lei. În fine, clasa a V-a se aplică doar pentru persoanele juridice și poate ajunge la 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: