Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru șoferi! Polițiștii nu vor mai putea să stea „la pândă”cu radarul

Vești bune pentru șoferi! Polițiștii nu vor mai putea să stea „la pândă”cu radarul

Vești bune pentru șoferi! Polițiștii nu vor mai putea să stea „la pândă”cu radarul

Vești bune pentru șoferi! Polițiștii nu vor mai putea să stea „la pândă” cu radarul.

Polițiștii nu vor mai putea să stea „la pândă” cu radarul

Un proiect de lege care a primit raport favorabil din partea Camerei Deputaților prevede că autovehiculele utilizate pentru controlul traficului și echipate cu dispozitive de măsurare a vitezei trebuie să fie amplasate într-un mod vizibil și să prezinte însemnele distinctive ale Poliției Rutiere. Conform acestui proiect de lege, utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă însemnele distinctive este interzisă pentru polițiștii care nu poartă uniforme cu însemne distinctive ale Poliției Rutiere.

Potrivit proiectului, autovehiculele care sunt dotate cu dispozitive radar pot fi utilizate în mod staționar sau în mișcare. Procedura de constatare a contravențiilor și aplicarea sancțiunilor este de competența directă a polițistului rutier și, în cazul punctelor de trecere a frontierei de stat, a polițiștilor de frontieră.

În conformitate cu prevederile proiectului de lege, polițiștii rutieri și polițiștii de frontieră sunt obligați să poarte uniforme cu însemne distinctive.

Procedura de constatare a contravențiilor referitoare la încălcarea dispozițiilor privind limitele de viteză se realizează exclusiv cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic, iar acest lucru trebuie consemnat în procesul-verbal de constatare a contravenției conform proiectului de lege.

În plus, proiectul prevede interzicerea constatării contravențiilor referitoare la încălcarea dispozițiilor privind limitele de viteză dacă autovehiculele și dispozitivele de măsurare a vitezei nu sunt amplasate în mod vizibil și nu prezintă însemnele distinctive ale Poliției Rutiere.

Șoferii rămân imediat fără permisul de conducere

Hotărârea 130 din 2023 a modificat și completat Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice. Astfel, din data de 17 februarie, codul rutier s-a schimbat, iar șoferii trebuie să știe că acum regulile sunt mult mai stricte.

Legea prevede, acum, ca permisul de conducere să fie retras dacă:

Polițistul rutier are probe sau indicii că un șofer a consumat alcool sau substanțe interzise, chiar dacă acesta refuzat testarea pentru a fi stabilită concentrația de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive.

Polițistul poate retrage permisul de conducere pentru o perioadă de 12 de ore. Șoferul în cauză va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, dar nu va avea dreptul de a circula.

Noile reglementări prevăd faptul că șoferii nu au doar interdicția de a mai conduce autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie.

În dispoziția de retragere vor fi trecute mai multe elemente precum data, ora și locul la care a fost încheiată, dar și datele polițistului. Va fi nevoie și de numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria cărții de identitate a șoferului în cauză. Aici vor fi trecute motivul dispoziției de retragere a permisului, dar și perioada acesteia.

Șoferul va primi o dovadă înlocuitoare

Legea stipulează faptul că șoferul va primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, aceasta fiind eliberată cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zilei, dacă nu au respectat prioritatea de trecere, depășirea sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.

De reținut este faptul că nu doar polițiștii rutieri vor putea face verificări în ceea ce privește evidența permiselor de conducere retrase, ci și polițiștii de frontieră din România.

Totodată, legea subliniază și faptul că permisul de conducere va fi reținut la serviciul poliției rutiere de pe teritoriul căruia a fost constatată contravenția încălcată de către șofer, chiar dacă titularul acestuia are domiciliul într-un alt județ.

Permisul se va ridica de aici la data restituirii, anulării, dispunerii interdicție de a conduce sau introducerii unei plângeri împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției. Mai apoi, se va trimite către serviciul poliției rutiere de unde titularul este avut în evidența autorităților.

Poliția de pe raza unde s-a efectuat contravenția efectuează instant mențiunea privind retragerea permisului de conducere în evidența documentelor reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule.

 

Sursa foto:  IGPR

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: