În noul Cod Fiscal 2023, atât de blamat de foarte mulţi economişti, există şi veşti bune. Salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1 octombrie 2023.
Ar urma, deci, să ajungă la 3.300 de lei pe lună, începând cu data de 1 octombrie 2023, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern scos în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Salariul minim pe economie este în prezent 3.000 de lei brut.
Peste 1,86 milioane vor beneficia
Peste 1,8 milioane de angajați vor fi beneficiari direcți ai acestei măsuri.
„În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 3.000 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 165,333 ore, în medie pe lună în anul 2023, reprezentând 18,145 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.1447/2022 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, anunţă Guvernul.
Guvernul propune ca, de la data adoptării HG supuse dezbaterii publice, „salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creştere de 10%, faţă de luna septembrie 2023”.
Creşte salariul din construcţii?
Totuşi, acest proiect al Guvernului nu stipulează ceva şi despre creșterea salariului minim din construcții spre exemplu, muncitorii din acest sector urmând a fi afectați de noile măsuri fiscale.
„Salariul minim în constructii având regim diferit de taxare, ceea ce reprezinta o modificare a Codului Fiscal, care a fost facuta prin OUG 168/2002, se va stabili prin proiectul de lege pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament”, susțin oficialii Ministerului Muncii.
„Măsura creşterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerţul, transporturile şi întreprinderile mici şi mijlocii, unde nivelul salariilor este mai mic faţă de medie cu influenţe asupra creşterii cheltuielilor cu forţa de muncă”, mai arată specialiştii ministerului.