Redactia.ro
Home » Știri » Vești minunate pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar astăzi, 13 mai

Vești minunate pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar astăzi, 13 mai

Vești minunate pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar astăzi, 13 mai

Președintele Klaus Iohannis a adus o veste bună astăzi, 13 mai 2024, pentru categoriile defavorizate din România, promulgând legea privind sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea prețului la energie.

Vești minunate pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei

Această decizie vine în sprijinul celor cu venituri sub 2.000 de lei pe membru de familie, oferindu-le un sprijin necesar în fața creșterii costurilor la energia electrică și termică. Cu toate că prețurile la energie au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, această lege vine să atenueze impactul acestei situații asupra celor mai vulnerabile categorii sociale.

Klaus Iohannis a promulgat legea chiar astăzi, 13 mai

Prin această lege, aproximativ 2,8 milioane de gospodării defavorizate vor beneficia de un sprijin financiar pentru a face față costurilor crescute ale energiei. Este important de menționat că sprijinul acordat nu se limitează la un anumit tip de energie, ci se aplică indiferent de tipul acesteia, oferind astfel o protecție holistică împotriva creșterii prețurilor.

Bugetul alocat pentru compensarea prețurilor la energie pentru aceste categorii vulnerabile este în valoare de 4 miliarde de lei și va fi finanțat din fonduri externe nerambursabile, conform regulilor stabilite în cadrul Programului operațional „Capital uman”, Programului operațional regional, Programului operațional „Capacitate administrativă”, Programului operațional „Competitivitate”, precum și prin Programul operațional „Infrastructură mare” pentru perioada de programare 2014-2020.

Această decizie vine în contextul în care energia este o necesitate vitală pentru fiecare gospodărie, iar creșterea prețurilor poate afecta serios capacitatea familiilor cu venituri reduse de a face față cheltuielilor lunare.

Prin promulgarea acestei legi, Președintele Klaus Iohannis demonstrează preocupare și implicare în îmbunătățirea condițiilor de trai ale celor mai vulnerabile categorii sociale din România. Este un pas important către o societate mai echitabilă și solidară, în care fiecare cetățean să beneficieze de oportunități egale și de sprijinul necesar pentru a-și asigura bunăstarea și confortul în viața de zi cu zi, potrivit Capital.

Negocieri cruciale pentru majorarea salariului minim

Guvernul României se pregătește intens pentru a demara discuții cruciale cu sindicatele și patronatele în vederea stabilirii viitoarei majorări a salariului minim pe economie. Surse apropiate de proces dezvăluie că săptămâna viitoare va avea loc Consiliul Național Tripartit, un forum în cadrul căruia se vor purta negocieri intense pentru conturarea detaliilor acestei creșteri salariale.

Cu toate că Guvernul are în plan să majoreze salariul minim începând cu 1 iulie, există unele rezerve din partea patronatelor, mai ales în contextul preconizatei eliminări a facilității fiscale de 200 de lei. Propunerea venită din partea PSD-ului este de a crește salariul minim la 4.100 de lei, însă această propunere este contestată de reprezentanții patronatelor, potrivit RTV.

Regula salariului minim european reprezintă un alt element important în discuție. Din ianuarie 2025, România este obligată să implementeze această regulă, care presupune ca salariul minim să fie jumătate din salariul mediu brut pe ţară. Estimările actuale indică faptul că salariul mediu brut ar urma să fie de 8.200 de lei, ceea ce ar duce la un salariu minim brut de 4.100 de lei. Această implementare ar asigura o creștere constantă a veniturilor salariale, în concordanță cu evoluția salariului mediu pe ţară.

Majorarea salariului minim european va aduce beneficii semnificative angajaților din sectorul privat, oferindu-le un nivel de trai mai bun. De asemenea, va contribui la asigurarea unui nivel mai ridicat al salariilor chiar și pentru cei fără calificare, încă de la prima zi de muncă. Astfel, se va reduce riscul de pensii reduse pentru viitorii pensionari, oferindu-le un trai mai bun după ieșirea de pe piața muncii.

Taxele impuse în România în 2024

Anul 2024 aduce cu sine o presiune crescândă asupra veniturilor românilor, generată de o povară fiscală tot mai grea impusă de stat. Cu toate că impozitul pe venit rămâne la o rată de 10%, iar structura taxelor și impozitelor păstrează un nivel de complexitate ridicat, este esențial ca fiecare cetățean să înțeleagă implicațiile acestor taxe pentru a-și gestiona mai eficient finanțele personale.

Potrivit calculelor realizate de Antena 3, aproximativ 60% din salariul brut al unui angajat român ajunge să fie direcționat către stat. Pentru un salariu mediu net de 3.972 lei, contribuțiile obligatorii sunt următoarele:

  • Impozitul pe venit: 441 lei
  • Contribuția la fondul de pensii: 1.697 lei
  • Asigurările de sănătate: 679 lei
  • Fondul de șomaj: 153 lei

În plus față de aceste impozite și contribuții sociale, românii se confruntă și cu TVA-ul de 19%, aplicat asupra majorității produselor și serviciilor. De exemplu, alimentele sunt supuse unui TVA redus de 5%, adăugând astfel un cost suplimentar la totalul taxelor plătite. Accizele și taxele speciale aplicate produselor precum alcoolul, băuturile carbogazoase și țigările reprezintă alte componente ale povarei fiscale.

Facturile lunare pentru utilități precum electricitatea, gazul și serviciile de telecomunicații adaugă și ele taxe suplimentare, precum TVA-ul și accizele. Impozitele locale, inclusiv cele pe proprietăți și mașini, completează lista cheltuielilor lunare.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: