Redactia.ro
Home » Știri » Vești proaste pentru cei care au credite. Cresc ratele

Vești proaste pentru cei care au credite. Cresc ratele

Ratele la bănci cresc și o să-i afecteze pe cei care au credite ipotecare, dar și de consum. Potrivit indicelui publicat trimestrial de BNR, IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la de la 1,17% la 1,86%.

BNR anunţă că a majorat dobânda de politică monetară la 2,5%, în condiţiile în care inflaţia oficială, calculată pentru luna februarie, era oricum de 8,53%, estimările anunțând creșteri.

Dobânzile au început deja să crească

Potrivit Ziarului Financiar, dobânzile au crescut puternic după creşterea inflaţiei şi din cauza războiul din Ucraina. Indicele publicat trimestrial de BNR arată că IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la de la 1,17% la 1,86%. Este doar primul pas dintr-o creştere mai mare care va urma în următoarele trimestre.

La începutul anului, Robor era 3,02%, la 3 luni , iar dobânda anunţată de BNR la 31 martie era de 4,60%, adică avem o creştere de peste 50%.

Indicele IRCC

Indicele IRCC a fost introdus în luna mai a anului 2019. Acesta este calculat ca medie zilnică pe baza dobânzilor aferente tu­turor tranzacţiilor inter­ban­care. Diferenţa între ROBOR şi dobânda care apare la tranzacţiile interbancare, pe baza cărora se află calculul indicelui IRCC constă în faptul că ROBOR reprezintă media aritmetică a dobânzilor afişate de bănci în timp ce IRCC este o medie ponderată a tranzacţiilor.

Începând de pe data de 1 aprilie, IRCC va înregistra o primă creştere substanţială, ceea ce va aduce majorarea semnificativă a ratelor la bancă.

În prezent, IRCC este de 1,17%, nivelul prezentat ia în calcul tranzacţiile de pe piaţa monetară interbancară din T3/2021, de când nu avea fluctuații.

IRCC a început să prezinte un decalaj de acum şase luni, ce ia în considerare tranzacţiile înregistrate anterior.

Cauza inflației din România

De vineri, 1 aprilie, din cauza inflației actuale din România, IRCC va lua în considerare tranzacţiile efectiv realizate în T4/2021, atunci când dobânzile au urcat tocmai din cauza creşterii inflaţiei. Conform calculelor făcute de Ziarul Financiar pe baza informaţiilor publicate zilnic de către BNR, indicele IRCC va fi stabilit la 1,8%, valoare care va sta la baza calculării plăţii ratelor la bancă în Trimestul II din anul 2022:

„De exemplu: la un credit ipotecar dobânda se stabilește luându-se în considerare IRCC plus 2 puncte procentuale. La un calcul simplu, pentru un credit ipotecar de 300.000 de lei, adică 60.000 de euro, pe 30 de ani, rata la bancă acum este de 1.625 de lei (833 de lei principal, plus 792 de lei dobâda). De la 1 aprilie rata la bancă creşte la 1.783 de lei (833 de lei principal, plus 950 de lei dobânda), adică o creştere de 158 de lei pe lună, timp de trei luni. Problema este că IRCC va creşte apoi accelerat din T3, care are la bază tranzacţiile din T1. IRCC va creşte şi mai mult, iar în T4 se va duce la 3,5%, ceea ce va însemna o creştere substanţială a ratei la 2.208 lei.

Dacă acum ai nevoie de o creştere a salariului mediu – 3.600 de lei – de 4% pentru a putea plăti creşterea ratei, în viitor vei avea nevoie de o creştere a salariului mediu de 16% pentru a putea plăti noua rată.

Săptămâna următoare, pe 5 aprilie, BNR va avea o nouă şedinţă de politică monetară, unde analiştii se aşteaptă să majoreze dobânda de la 2,5% la 3%, pentru a pregăti terenul pentru perioada în care va încerca să preia controlul inflaţiei.”

Inflația în România a izbucnit din cauza exploziei preţurilor la energie, dar şi din cauza creşterii preţurilor la materiile prime agricole. Aceste izbucniri de preț se regăsesc peste tot în lume, situația fiind dificila la nivel internațional.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: