Redactia.ro
Home » Știri » Vești proaste pentru cei ce cresc porci în gospodărie. S-a interzis vânzarea lor

Vești proaste pentru cei ce cresc porci în gospodărie. S-a interzis vânzarea lor

Un fermier susține că porcii lui sunt fericiți când aud muzică. Cercetătorii investighează acum cazul

Legea referitoare la creșterea porcilor în gospodăriile individuale din România a suferit modificări. Conform noilor prevederi, locuitorii din mediul rural nu mai au permisiunea de a întreține un număr nelimitat de animale și nu sunt autorizați să vândă sau să comercializeze produse pe bază de carne. Iată detaliile despre limitele impuse de legislația actuală.

Ce spun autoritățile despre creșterea și comercializarea porcilor

În ultimii ani, au avut loc numeroase modificări cu privire la creșterea porcilor în gospodăriile din România. Legislația a suferit modificări periodice, introducând noi reglementări în acest domeniu. Nu oricine poate să crească porci, deoarece numărul acestora este limitat acum. Mai mult, regulile pentru vânzarea lor s-au schimbat și nu mai sunt la fel de permisive ca în trecut.

Conform noilor modificări legislative, persoanele fizice din gospodăriile non-comerciale de subzistență, care sunt înregistrate în SNIIA, au permisiunea de a crește un număr maxim de 5 porci în propriile lor locuințe. Cetățenii români pot utiliza produsele pe bază de carne și carnea rezultată doar pentru consumul propriu.

Legea actuală impune restricții privind comercializarea animalelor pentru aceste persoane fizice, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Aceasta este una dintre regulile de bază aplicate cu prioritate românilor din mediul rural, deoarece mulți dintre ei cresc porci în gospodăriile lor.

Menționăm că, potrivit legii, proprietarii de porci care îi cresc în propriile gospodării sunt obligați să îi declare la Primărie, în localitatea sau satul în care locuiesc, în cadrul Registrului Agricol.

Ce spune legea

Normele legislative arată astfel :

a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:

1. exploatații noncomerciale;

2. exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;

3. exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;

4. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: