Redactia.ro
Home » Știri » Vești proaste pentru profesorii din România! Ce riscă dacă nu declară veniturile provenite din meditații, de fapt

Vești proaste pentru profesorii din România! Ce riscă dacă nu declară veniturile provenite din meditații, de fapt

În urma publicării în Monitorul Oficial a procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către profesori, se conturează un cadru strict ce vizează transparența și etica în mediul educațional. Documentul stabilește pașii esențiali ce trebuie parcurși de personalul didactic din unitățile de învățământ preuniversitar pentru a completa și publica declarațiile de interese. Intrând în vigoare la 1 februarie, aceste prevederi urmăresc asigurarea unei conduită etice și transparente în raport cu activitățile suplimentare desfășurate de profesori, în special meditațiile cu elevii.

Potrivit ordinului publicat pe 19 ianuarie, până la sfârșitul fiecărui an, profesorii sunt obligați să completeze o declarație care specifică absența meditațiilor cu elevii de la clasă. Declarația de interese trebuie să includă informații conform modelului publicat în Monitorul Oficial, precum școlile și clasele la care predau profesorii, dar și afirmarea că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii claselor în care preda. Concret, profesorii vor fi obligați să declare norma didactică, activitățile de predare, meditațiile, precum și participarea la activități didactice în cadrul proiectelor.

Ce riscă profesorii care nu își declară veniturile din meditații

Pentru cei care declară fals că nu desfășoară meditații, deși în realitate o fac, sancțiunile prevăzute în Codul Penal pentru fals în declarații intră în vigoare. Potrivit articolului nr. 326 din Codul Penal, aceasta se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Acest aspect subliniază seriozitatea legislației în ceea ce privește transparența și corectitudinea în relația dintre profesori și elevi.

Profesorii care nu depun declarațiile de interese vor fi supuși cercetării disciplinare, iar sancțiunile pot merge până la desfacerea contractului de muncă. Această măsură are scopul de a asigura respectarea regulilor impuse și de a responsabiliza personalul didactic în ceea ce privește transparența asupra activităților desfășurate în afara orelor de curs.

Declarațiile de interese vor fi supuse verificării de către un responsabil desemnat de conducerea unității de învățământ. În cazul în care se constată neconcordanțe, profesorul va fi notificat să rectifice declarația în termen de 30 de zile. Această măsură asigură o monitorizare atentă a conformității declarațiilor și a transparenței în relația cu activitățile extrașcolare.

Ce părere au unii profesori

În ciuda opoziției, o profesoară de matematică dintr-un liceu din județul Dâmbovița afirmă că este întru totul de acord cu interdicția, considerând că nu este etic ca profesorii să ofere pregătire contra cost elevilor din propriile clase.

„Dascălii trebuie să-și faci datoria ca profesori la clasă. Eu nu am făcut niciodată meditații cu elevii de la clasele la care predau, pentru că nu este etic. Iar la liceul unde predau, toți colegii mei sunt de acord cu ordinul dat de minister. Sper că se va respecta această interdicție“, a explicat profesoara.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: