Redactia.ro
Home » Știri » Vești rele pentru studenți! Incredibila ce sume ajung taxele de școlarizare

Vești rele pentru studenți! Incredibila ce sume ajung taxele de școlarizare

În ultima vreme au avut loc tot mai multe schimbări în sistemul educativ și se pare că lucrurile continuă să se schimbe. Vești rele vin acum pentru studenți, când nimeni nu se aștepta la o asemenea lovitură: cresc taxele de școlarizare și ajung la o sumă colosală!

Se scumpește taxa la facultate

Taxele de studiu cresc din nou, după ce și în anul 2023 au avut parte de majorări. Dacă unele facultăți au pus în plus doar 300 de lei, altele au mărit tariful chiar și cu 1500 de lei. Studenții sunt șocați și spun că va fi foarte greu de suportat o asemenea schimbare.

Vezi și: Vești rele pentru români! Se scumpesc din nou taxele și impozitele

La Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB din Cluj tariful anual de studii pentru cei admişi la locurile cu taxă va creşte de la 5000 de lei la 6500 de lei. Reprezentanții facultăților spun că aceste schimbări au fost luate în urma discuțiilor cu studenții și alte persoane responsabile de aceste schimbări.

„Creşterea acestor taxe, firește că este corelată în primul rând cu transformările din societate, cu creşterea facturilor de utilităţi. O taxă şcolara are menirea de acoperi costurile de şcolarizare a unui cetăţean şi n-ar trebui să înţelegem taxa ca fiind generatoare de profit”, a declarat Prodecanul Facultății de Teatru și Film din UBB, Claudiu Turcuș, potrivit stirileprotv.ro.

De asemenea, la Facultatea de Drept din Cluj, taxa va crește de la 3600 la 5000 lei. Lucrurile sunt aici foarte dificile, pentru că rata de abandon a crescut cu 20% în ultimul an, de unde a venit și această schimbare.

Studenții, de acord cu decizia?

Cei aflați la conducere că reprezentanții elevilor nu au avut nimic de obiectat când au aflat de această schimbare, semn că aceștia nu sunt nemulțumiți de cele întâmplate. Au avut loc ședințe speciale, unde a fost discutat acest subiect.

„Orice decizie privitoare la studenţi se ia transparent, prin consultarea forurilor de reprezentare a acestora şi în parteneriat cu aceştia. (…) Astfel, potrivit art. 3 din OUG 133/ 2000 cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul taxei de şcolarizare se stabileşte de senatul fiecărei instituţii de învățămânr superior, în funcţie de costurile specifice ale şcolarizării”, se arată într-un comunicat transmis joi, de conducerea UBB.

Lucrurile nu stau mai bine nici la Iași, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, unde taxele anuale cresc cu 20%. La Brașov, de altfel, studenții de la Medicină trebuie să scoată din buzunare cu 1000 de lei mai mult decât până acum.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: