Redactia.ro
Home » Stil de viață » Viciile reprezintă un pericol pentru ficat. Învață să ai grijă de sănătatea ficatului tău

Viciile reprezintă un pericol pentru ficat. Învață să ai grijă de sănătatea ficatului tău

Sursa foto: doc.ro

Ficatul omului are un rol esențial pentru sănătatea întregului corp, deoarece îndeplinește, în combinație cu alte organe din corpul uman, peste 500 de funcții, „de la producția sucului biliar și administrarea nivelului de energie și hormoni până la eliminarea toxinelor din organism”, potrivit pfarma.ro

Ficatul este destul de solicitat în lumea modernă în care trăim, iar acest articol are ca scop prezentarea factorilor care pot afecta grav funcțiile ficatului. Pe aceștia, îi putem corela cu viciile pe care le avem în viața de zi cu zi: de la fumat, la alcool sau mâncare în exces. Trebuie să cunoștem exact cum să protejăm acest organ vital ca să funcţioneze corespunzător.

Viciile, dușmanul ficatului

Ficatul este un organ care se află în partea dreaptă a cavităţii abdominale, chiar sub diafragmă, potrivit healthline. Ficatul este cel care participă la digestia alimentelor, la eliminarea toxinelor şi este implicat în metabolizarea nutrienţilor.

Trebuie să fim coștienți de rolul său în organismul nostru și să realizăm ce impact mare pot avea factorii nocivi asupra lui. Noi suntem cei supuși suferinței în caz contrar, fiind expuși îmbolnăvirii. Conform clicksanatate.ro, Maria Martac, biolog, consultant în nutriţie şi Health Coach ne explică exact ce factori nocivi ne influențează sănătatea și funcționarea corectă a ficatului:

Alcoolul

„Ficatul este unul dintre organele afectate cel mai mult de consumul de alcool. Persoanele care beau alcool frecvent se confruntă cu probleme precum steatoza hepatică sau hepatita alcoolică. Cei care consumă zilnic alcool în cantităţi mari pot face ciroză, după 10-15 ani. Ciroza poate fi însoțită și de varice esofagiene, care, în urma ruperii, cauzează hemoragie. În ciroza avansată, se recomandă transplantul hepatic.”

Grăsimile şi dulciurile

„Exesul de zahăr este transformat de ficat în grăsime. În doze mari, grăsimea acţionează ca un agresor pentru ficat, informează specialiştii de la topsante.com. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă reducerea aportului de zaharuri libere (cele adăugate în alimente – zahăr, sirop, miere etc.) şi de zaharuri naturale (cele provenite din fructe, de exemplu), la mai puţin de 10% din raţia energetică totală. Mai exact, nu consuma zilnic mai mult de 6 linguriţe de zahăr. Atenţie şi la alimentele care conţin zahăr ascuns, printre acestea numărându-se pizza, sosurile de paste din comerţ, batoanele de cereale, unele iaurturi, conservele de fructe.”

Fumatul

„Implicat în aproape o treime din cazurile de cancer, fumatul este un factor dăunător inclusiv pentru sănătatea ficatului. Potrivit unor dovezi medicale, fumatul ar grăbi instalarea cirozei la persoanele diagnosticate cu boli hepatice precum hepatitele B şi C sau la cele care consumă frecvent alcool.”

Obezitatea

„Când corpul se îngraşă, la fel se întâmplă şi cu ficatul”, explică Jean-Louis Payen, gastroenterolog și hepatolog, pentru topsante.com. Aşadar, dacă ai exces de kilograme, încearcă să slăbeşti. „Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator static definit ca raportul dintre greutatea unei persoane, exprimată în kilograme, şi pătratul înălţimii, exprimată în metri. Valoarea indicelui de masă corporală rezultat este măsurat în kg/m la pătrat. IMC poate indica dacă o persoană are o greutate optimă pentru înălţimea sa, dar această valoare nu este suficientă pentru a pune un diagnostic”.

Medicamentele

„Corpul metabolizează medicamentele pentru a le putea utiliza şi elimina. O mare parte din acest proces se desfăşoară la nivelul ficatului, prin enzimele hepatice. Unele pastile pot leza ficatul mai mult decât altele. Printre ele, se numără: anumite antibiotice (amoxicilina, eritromicina, ciprofloxacina, claritromicina, cotrimoxazolul, nitrofurantoina, tetraciclina). Paracetamolul este un alt medicament hepatotoxic în cazul în care se depăşeşte doza de 4 g/zi la adulţi. Alte medicamente care pot produce leziuni la nivelul ficatului (dacă se depăşesc dozele recomanadate) sunt: diclofenacul, amiodarona (antiaritmic), izoniazida (indicata în tuberculoză), acidul valproic şi fenitoinul (antiepileptice), imipramina (antidepresiv), metotrexatul (recomandate în unele tipuri de cancer şi în artrita reumatoidă), statinele (scad colesterolul), itraconazol (antifungic), papaverina şi unele anticoncepţionale orale.”

Cum avem grijă de sănătatea ficatului nostru?

Este bine să se renunțe treptat la obiceiurile nesănătoase, să se consume suficiente lichide (apă/ ceaiuri din plante) pentru a susține continuu funcția de detoxifiere a ficatului. Totodată odihna este foarte importantă pentru ca ficatul să funcționeze corespunzător. Deasemenea nu trebuie combinat alcool cu medicamente, iar pentru cei care fac tratamente să nu depășeasca niciodată doza recomandată de către medic. În ceea ce privește expunerea la mediile toxice este bine să le ocolim pe cât de mult putem și să respectăm regulile de igienă, potivit pfarma.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: