Redactia.ro
Home » Homepage » VIDEO Ministrul lituanian de externe dorește ca NATO să pună capăt „putinismului”

VIDEO Ministrul lituanian de externe dorește ca NATO să pună capăt „putinismului”

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis spune că victoria ucraineană în război trebuie să pună capăt „putinismului”, iar NATO devine soluția.

Gabrielius Landsbergis: NATO nu poate subestima pericolul reprezentat de invazia Rusiei

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis spune că NATO nu poate subestima pericolul reprezentat de invazia „neprovocată” a Rusiei în Ucraina și trebuie să fie pe deplin pregătită, în timp ce Europa se clatină în pragul unei „schimbări politice uriașe”.

Landsbergis a declarat într-un interviu acordat pentru „RFE/RL” că evenimentele din cele trei săptămâni de când Moscova a lansat atacul asupra vecinului său au arătat că președintele rus Vladimir „Putin trebuie să fie învins în Ucraina” pentru a aduce „sfârșitul putinismului”.

„Nu noi am început asta… Rusia și-a adus echipamentul, a adus războiul la granița NATO, iar NATO trebuie să fie pregătită”, a spus el în interviul realizat în timpul unei călătorii a celui mai înalt diplomat lituanian la Praga.

Gabrielius Landsbergis: „Trebuie să fim foarte serioși”

„Trebuie să fim foarte, foarte serioși în ceea ce privește apărarea flancului estic, pentru că s-ar putea să nu avem suficient timp să ne pregătim pentru asta. Dacă Rusia ar dori să înceapă escaladarea, înseamnă că trebuie să fim foarte serioși”.

Într-o conversație amplă, Landsbergis a evidențiat experiența țării sale, o fostă republică sovietică care și-a recăpătat independența față de Moscova în 1990.

El a spus că mai mult de trei decenii de muncă pentru a construi prosperitate, securitate și suveranitate ar putea fi testate la un moment dat, Moscova contestând acum „structura globală de securitate”.

„Avem un vecin care arată în mod clar că poate să treacă nu doar liniile politice, teoretice, ci trece granițele cu rachetele, trupele și intențiile sale de a ocupa. Trebuie să ținem cont de acest lucru”, a declarat Landsbergis.

Interdicția aeriană ar putea ajuta Ucraina în câștigarea războiului 

Pe fondul atacului, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a cerut de mai multe ori ca NATO să asigure o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei pentru a-i permite să se apere la sol. Atât Casa Albă, cât și alianța de securitate au refuzat cu fermitate cererea, temându-se că aceasta ar putea duce la o escaladare dramatică a conflictului.

Landsbergis a declarat că, întrucât asigurarea unei zone de interdicție aeriană este un demers care necesită o coordonare strânsă a comunității internaționale pentru a fi înființată și aplicată, este o chestiune de care ar trebui să se ocupe Organizația Națiunilor Unite.

„Chiar ar trebui să ridicăm această problemă în cadrul Națiunilor Unite… Acesta este un moment crucial pentru ca Națiunile Unite să răspundă cât de utilă poate fi o instituție ca aceasta, deoarece a fost creată pentru astfel de situații”, a spus el.

Anterior, la 17 martie, parlamentul lituanian, Seimas, a emis o declarație în sensul sugerat de Lansbergis.

Națiunile Unite trebuie să stabilească o zonă de interdicție aeriană

Declarația cere ca Națiunile Unite să ia imediat măsuri pentru a stabili o zonă de interdicție aeriană pentru a preveni „victimele civile în masă”.

Estonia și Slovenia au cerut, de asemenea, instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: