Redactia.ro

VIDEO Ploaia de meteoriți Lyrid 2022: Când, unde și cum să o vezi

GALERIE FOTO (2)

Ploaia de meteoriți Lyrid din 2022 va trece pe lângă Pământ în perioada 14-30 aprilie și va atinge apogeul în noaptea de 22 aprilie.

Ploaia de meteoriți se poate vedea din România

Ploaia de meteoriți Lyrid atinge apogeul la sfârșitul lunii aprilie, iar observatorii cerului din emisfera nordică vor avea o priveliște bună a dârei prăfuite a unei comete cu o orbită de secole în jurul Soarelui. Meteorii Lyrid străbat cerul între 14 și 30 aprilie, așa că observatorii cerului au șansa de a-i vedea în această perioadă, dacă vremea permite.

Cometa de origine este C/1861 G1 Thatcher (Cometa Thatcher), iar rata orară zenitală (ZHR): 18, adică numărul de meteoriți pe care un singur observator i-ar putea vedea într-o singură oră dacă cerul este senin și întunecat.

Apogeul ploii de meteoriți Lyrid va fi în noaptea de 22 aprilie, a declarat pentru Space.com expertul în meteoriți al NASA Bill Cooke, astfel că Lyridele ating punctul maxim la 22 aprilie, ora 23, deci este recomandat să fiți pe fază în noaptea de 22 spre 23. Specialiștii în astronomie sugerează să observăm cerul după miezul nopții, pâna dimineața și să alegem o zonă pe care să o privim încontinuu

Luna va fi iluminată în proporție de aproximativ 61% în timpul vârfului de apariție a Lyridelor, astfel că lumina lunii poate interfera cu observațiile.

Ploaia de meteoriți, un fenomen periodic

„În medie, ploaia de Lyride produce între 15 și 20 de meteori pe oră, iar anul acesta observatorii cerului se pot aștepta să vadă aproximativ 18 pe oră, în funcție de cât de senin și întunecat este cerul”, a spus Cooke.

În unii ani, ploaia de meteori Lyrid se intensifică și poate produce până la 100 de meteori pe oră, ceea ce se numește „explozie”, dar este dificil de prezis exact când se va întâmpla acest lucru.

„Oamenii spun că există o anumită periodicitate acolo”, a spus Cooke, „dar datele nu susțin acest lucru”. Deși există o medie de 30 de ani între aceste izbucniri, aceasta este doar o medie, numărul real de ani între evenimente variază, a spus Cooke.

Radiantul, punctul din care par să provină meteorii,  va fi sus pe cerul de seară, în constelația Lyra, la nord-est de Vega, una dintre cele mai strălucitoare stele vizibile pe cerul nopții în această perioadă a anului. Totuși, nu priviți direct spre radiant, pentru că ați putea rata meteoriții cu cele mai lungi cozi.

„Ploaia de meteoriți Lyrid are o luminozitate medie, dar nu la fel de luminoasă ca faimoasa ploaie de meteoriți Perseide din august, care tinde să producă dâre mai proeminente”, a spus Cooke.

Sursa foto: astro-urseanu.ro
Sursa foto: astro-urseanu.ro

Care sunt cauzele ploii de meteoriți Lyrid?

Meteorii Lyrid sunt mici bucăți din cometa Thatcher, o cometă cu perioadă lungă de timp care orbitează în jurul Soarelui aproximativ o dată la 415 ani. Cu toate acestea, bucățile de resturi lăsate în urma cometei își fac apariția în fiecare an. (Cel mai recent periheliu al cometei Thatcher de Soare, a avut loc în 1861 și nu se va întoarce până în anul 2276).

Ploile de meteoriți apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă. De aceea, ele se produc în fiecare an cam în aceeași perioadă și par să provină din anumite puncte specifice de pe cer. Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă pe cer dungi luminoase, denumite în mod obișnuit „stele căzătoare”.

„Meteorii Lyrid vin repede  deși nu la fel de repede ca Leonidele, care ating vârful în noiembrie, a spus Cooke. „Leonidele ne lovesc frontal”, a spus el. „Lyridele sunt mai degrabă ca și cum ne-ar lovi în aripa stângă din față.

Lyridele sunt una dintre cele mai vechi ploi înregistrate cu observații care datează din anul 687 î.Hr. Nu aveți nevoie de niciun fel de echipament special pentru a vedea meteoriții, trebuie doar să priviți cerul întunecat, să aveți răbdare și să vă bucurați de spectacol. ”, a mai precizat Cooke.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: