Redactia.ro
Home » Știri » Vijelii și averse torențiale pe tot teritoriul României! Anunțul directorului ANM

Vijelii și averse torențiale pe tot teritoriul României! Anunțul directorului ANM

Alertă ANM

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat că vom avea parte de patru zile de foc în România, cu temperaturi ce vor atinge chiar și 40 de grade. Aceste maxime se vor resimții în majoritatea zonelor țării. Deși se anunță vreme extremă de căldură, duminică, în jumătatea de nord a țării, vor exista manifestări specifice instabilității atmosferice.

Vijelii și averse torențiale în România

Codul portocaliu se manifestă în partea de vest, nord-vest, sud-vest a țării:

„În această dimineață am actualizat și va fi emisă, la ora 10:00, o avertizare meteorologică pentru următorul de interval, având în vedere faptul că astăzi și mâine rămânem pe avertizare cod portocaliu pentru partea de vest, nord-vest, sud-vest a țării, respectiv Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și vestul Maramureșului.

Ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice. Vorbim de temperaturi între 38…40 de grade și minime care nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat” explică directorul Elena Mateescu, ANM.

Avertizarea Cod portocaliu va fi extinsă

„În al doilea rând, pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a țării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a țării maximele vor fi cuprinse între 38…40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, minimele nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi unul în continuare accentuat, cu pragul de temperatură umezeală peste 80 de unități.

Vorbim și de avertizare meteorologică de cod galben, care este valabilă astăzi și mâine și va rămâne valabilă în cea mai mare parte a țării, pentru că și în aceste zone valorile de temperaturi vor fi cuprinse între 35…37 de grade, iar pentru ziua de duminică și luni vorbim de asemenea tot de o avertizare meteorologică cod galben, pentru că în regiunile sudice și sud-estice temperaturile rămân în același ecart de 35…37 de grade”, mai specifică Elena Mateescu.

Vreme rea duminică

„Ceea ce este semnificativ, faptul că semnalul pentru intervalul 25 iulie-22 august, prin actualizarea estimărilor pentru intervalul de o lună la nivelul celor patru săptămâni, rămânem pe un fond de vreme caldă și cu semnal în continuare de deficit de precipitații, fapt care va accentua și va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din țară, așa cum este prezentă și la acest moment.

Ce aș vrea să mai punctez, pentru ziua de duminică, în jumătatea de nord a țării, după orele amiezii, vor fi și manifestări specifice instabilității atmosferice, acele fenomene convective de vijelii și averse torențiale la nivel punctiform”, a declarat Elena Mateescu, director ANM vineri dimineața, în ședința organizată de premierul Nicolae Ciucă cu prefecții și autoritățile locale și centrale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: