Redactia.ro
Home » Știri » Vladimir Putin rămâne președintele Rusiei pe viață. Referendumul a fost aprobat

Vladimir Putin rămâne președintele Rusiei pe viață. Referendumul a fost aprobat

Vladimir Putin

Alegătorii i-au deschis lui Vladimir Putin calea de a guverna Rusia până la adânci bătrâneți, mai exact până când va împlini vârsta de 84 de ani. Ruşii au validat în proporţie de 77,92% revizuirea Constituţiei, permițându-i astfel să rămână la putere până în 2036, potrivit numărătorii finale difuzate joi.

Dar rezultatul nu este o surpriză. Reforma a fost aprobată de parlament la începutul anului şi noul text al Constituţiei este deja în vânzare în librării. Votul, prevăzut iniţial pentru luna aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19.

Pentru a evita o prea mare afluenţă la birourile de votare, el s-a desfăşurat în decurs de o săptămână, până miercuri, şi alegătorii au fost nevoiţi să se echipeze cu măşti de protecţie şi cu mănuşi, potrivit CNN.

Criticii și opoziția au denunțat rezultatul

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a calificat acest vot drept „o enormă minciună”, îndemnându-şi susţinătorii să se mobilizeze în viitoarele alegeri regionale din septembrie. „Rezultatele tocmai anunțate sunt o falsă și o minciună uriașă ”, a scris el într-o postare pe blog.

„Putin vrea să conducă Rusia pe viață. Putin a umilit pe toată lumea. O asemenea rușine nu există nici în țările din lumea a treia. (…) Nu au nimic în comun cu părerile cetățenilor din Rusia. Am asistat la un show, cu final scris dinainte”, a acuzat el.

Vladimir Putin este unul dintre cei mai longevivi lideri

Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani, este unul dintre cei mai longevivi lideri mondiali, dar și unul dintre cei mai controversați. Fostul membru KGB a devenit președinte interimar al Rusiei în decembrie 1999, după ce președintele Boris Elțîn își dăduse demisia, iar apoi a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000. În 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până în mai 2008.

Din cauza limitei prevăzute de Constituție, Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv în 2008, dar după victoria succesorului sprijinit de el, Dmitri Medvedev în alegerile prezidențiale, Putin a fost numit de acesta prim-ministru al Rusiei.

Putin a ocupat această funcție în intervalul 8 mai 2008 – 4 martie 2012. În 2012 a devenit pentru alți 6 ani președinte al Federației Ruse (în urma modificării Constituției). În 18 martie 2018 Vladimir Putin a fost reales în funcția de președinte al Rusiei, tot pentru un mandat de 6 ani.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: