Redactia.ro
Home » Stil de viață » „Voiam” sau „vroiam”? Cum se scrie corect, de fapt

„Voiam” sau „vroiam”? Cum se scrie corect, de fapt

„Este corect să scriem ‘voiam’ sau ‘vroiam’? Află care este forma corectă a verbului și care este explicația gramaticală. Din cauza faptului că mulți oameni se încurcă, am decis să explicăm de ce se folosește forma greșită.

„Voiam” sau „vroiam”? Cum se scrie corect, de fapt

Se pune întrebarea: ‘Voiam’ sau ‘vroiam’? Pentru a clarifica această problemă, să analizăm câteva exemple comune: ‘vroiam să ajung până în parc’ sau ‘ce vroiai să-mi spui ieri’. Deși aceste propoziții par a fi corecte, ele sunt, de fapt, greșite. Forma imperfectului verbului ‘a vrea’ nu este ‘vroiam, vroiai, vroiau sau vroia’. Aceste forme nu sunt corecte pentru indicativul imperfect al verbului ‘a vrea’.

Este adevărat că auzim adesea această formă greșită, însă este important să știi că ‘vroiam’ nu există ca formă corectă și a apărut doar prin îmbinarea verbelor ‘a vrea’ și ‘a voi’. Chiar dacă mai găsim și forma ‘a vroi’ în dicționarele normative, trebuie să știm că aceasta este rar utilizată în limba vorbită.

Cum se conjugă corect

„Voiam sau vroiam? Cum trebuie să le scriem corect? Înainte de a utiliza aceste forme, este important să cunoaștem câteva aspecte. În primul rând, să examinăm formele verbului ‘a vrea’ la imperfect:

Eu vream
Tu vreai
El/ea vrea
Noi vream
Voi vreți
Ei/ele vor
Astfel, propoziții precum ‘eu vream să-ți spun ceva ieri’ sau ‘ei vor să meargă în parc ieri’ sunt corecte. Chiar dacă aceste forme nu sunt foarte utilizate și pot părea neobișnuite, trebuie să știm că sunt corecte. Dar ce trebuie să știm despre ‘voiam’ sau ‘vroiam’?”

Desigur, verbul ‘a voi’ este cel mai des utilizat. Iată cum se conjugă acest verb la imperfect:

Eu voiam
Tu voiai
El/ea voia
Noi voiam
Voi voiați
Ei/ele voiau
După cum se poate observa, formele ‘vroiau’ sau ‘vroiam’ nu sunt corecte, deoarece nu există ca forme verbale independente. Acestea sunt doar o contopire între verbele ‘a vrea’ și ‘a voi’. Astfel, dacă vrem să vorbim corect limba română, trebuie să evităm utilizarea acestor forme.

În concluzie, nu este corect să spunem ‘eu vroiam’. Putem folosi forma corectă ‘eu vream’ sau forma acceptată ‘eu voiam’, dar sub nicio formă nu trebuie să folosim ‘eu vroiam’, deoarece această formă nu există în limba română.

Forma verbală „vroiam” nu este acceptată în literatura normativă a limbii române, iar acum cunoașteți și motivul pentru care nu trebuie utilizată. Puteți să îi corectați pe prietenii care nu folosesc corect această formă verbală și să îi învățați să folosească forma corectă „voiam” sau „vream” în loc de „vroiam”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini