Redactia.ro
Home » Știri » Vorbitul fără mască este la fel de contagios ca tușitul lângă o altă persoană. Ce spun specialiștii

Vorbitul fără mască este la fel de contagios ca tușitul lângă o altă persoană. Ce spun specialiștii

Vorbitul fără mască este la fel de contagios ca tușitul

Vorbitul fără mască este la fel de contagios ca tușitul lângă o altă persoană. Potrivit unui studiu postat în Proceedings of the Royal Society, vorbitul fără masca de protecție poate fi la fel de contagiosc precum tușitul în fața unei persoane. Astfel se poate explica răspândirea foarte rapidă a coronvirusului.

Vorbitul fără mască este la fel de contagios ca tușitul lângă o altă persoană. Ce spun specialiștii

Vorbitul fără mască este la fel de contagios ca tușitul lângă o altă persoană. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Imperial College din Londra au făcut mai multe studii matematice pentru a demonstra cum noul coronavirus se răspândește în diferite locuri interioare, în funcție de mărime, numărul de persoane, aerisire și purtarea sau nepurtarea măștii de protecție. Conform unui studiu publicat în Proceedings of the Royal Society, vorbitul fără masca de protecție poate fi la fel de periculos precum tușitul în fața unei persoane. Această descoperire ar putea explica de ce virusul ucigaș se răspândește ușor în interior. Mai mult, această analiză demonstrează că măsurile de distanțare socială nu oferă o protecție suficientă împotriva coronavirusului. Așadar, apare din nou recomandarea aerisirii camerelor și folosirea măștilor de protecție pentru a evita răspândirea virusului.

Specialiștii au precizat că petrecerea unei ore într-un spațiu închis de 250 de metri pătrați, care are o capacitate minimă de 50 de persoane și o aerisire asemănătoare pentru birouri, are șansa de 8% de infectare, dacă există cinci persoane fără mască. În cazul în care schimbarea completă a aerului are loc de cinci ori pe oră în loc de trei, șansele de infectatre scad la 2%.

Tușitul, unul dintre factorii de infectare

Cercetătorii au descoperit că picăturile mari de salivă transmise prin tuse sau strănut ajung pe sol, dar picăturile mici produse prin vorbre, numite și aerosoli, pot transporta virsuul 2 metri și persistă în aer. De asemenea, durează doar câteva secunde pentru ca particulele expulzate să se transmită mai departe de 2 metri. Datele arată că la o oră după ce persoana infectată vorbește timp de 30 de secunte, aerosolii rămași conțin mai multă masă virală decât o tuse. „Vorbirea produce particule mult mai fine decât tusea, iar acestea pot rămâne peste o oră în cantităţi suficiente pentru a infecta”, a declarat Pedro Magalhães de Oliveira, expert la Universitatea Cambridge şi coautor al studiului.

Specialiștii sunt de acord că marea majoritate a cazurilor de COVID19 s-au infectat cu transmitere internă, prin aerosoli, fie prin picături, iar în perioada iernii există șansa de infectare mult mare , deoarece oamenii petrec mul timp în interior. În urmă cu câteva luni, autoritățile anunțau că transportul în comun, petrecerile și fabricile unde nu se respectă regulile sanitare, sunt principalele surse de infectare cu noul coronavirus. „Ignorarea acestor măsuri, în special în ultima perioadă, de către adolescenți, care au transmis acest virus în mediul familial, cei mai afectați fiind vârstnicii. Aceste trei mari categorii le-am depistat din anamneza cu pacienții”, a spus medicul român Florin Oancea. În ultimele 24 de ore, în România au fost confirmare 728.743 de infectări cu coronavirus, iar 18.335 de persoane infectate cu coronavirus au decedat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: