Redactia.ro

Vreme extremă în România. Ninsori, ploi și cod galben de ceață în mai multe județe

zăpadă

România se pregătește pentru un nou episod de iarnă, după ce meteorologii au anunțat ninsori, ploi și lapoviță în aproape toată țara. Vremea se schimbă brusc, iar diferențele termice dintre zile consecutive pot ajunge chiar și la 12 grade Celsius. În unele județe, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cod galben de ploi și ceață, iar șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență pentru a evita accidentele cauzate de vizibilitatea redusă și riscul de formare a poleiului.

Vreme extremă în România

Potrivit meteorologilor, vremea se va răci considerabil începând de mâine, iar schimbările vor fi resimțite în toate regiunile țării. În Banat și Crișana sunt așteptate ploi abundente, în timp ce în Moldova și Transilvania vor predomina lapovița și ninsoarea. De asemenea, temperaturile vor scădea brusc în majoritatea zonelor, iar diferențele de temperatură dintre zile consecutive pot atinge 12 grade Celsius, ceea ce va face ca resimțirea frigului să fie și mai accentuată.

Meteorologii avertizează că, pe măsură ce masa de aer rece avansează spre sud, ninsorile vor ajunge inclusiv în Capitală. „Așteptăm precipitații mixte în vestul, nordul și centrul țării. În zilele următoare, va ninge inclusiv în București”, a declarat Andreea Vlaicu, prezentatoarea rubricii meteo de la Antena 3 CNN.

Cod galben de ceață și ploi în mai multe județe

Astăzi, ANM a emis mai multe avertizări de vreme severă, vizând ceață densă și ploi în anumite județe. Codul galben de ceață este valabil pentru Dolj, Gorj și Olt, unde fenomenul va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, iar pe alocuri chiar sub 50 de metri. Meteorologii avertizează că, în zonele afectate, se poate forma chiciură sau ghețuș, ceea ce va îngreuna circulația rutieră.

În paralel, cod galben de ploi a fost emis pentru Sibiu, Sălaj și Cluj, unde precipitațiile abundente vor persista până spre orele prânzului. Acestea vor favoriza depunerea de polei, un fenomen periculos care poate provoca accidente rutiere și îngreunează traficul pietonal.

Atenționarea de tip nowcasting emisă de meteorologi vizează mai multe localități, în special din județele Cluj și Sălaj. În județul Cluj, zonele afectate sunt:

  • Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin
  • Aghireșu, Baciu, Apahida, Poieni, Gilău, Florești
  • Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Iara, Săvădisla
  • Cășeiu, Cojocna, Ceanu Mare, Iclod, Luna, Feleacu
  • Moldovenești, Mica, Căpușu Mare, Mintiu Gherlii, Dej, Unguraș
  • Chinteni, Chiuiești, Călățele, Cuzdrioara, Negreni, Gârbău
  • Călărași, Sânpaul, Fizeșu Gherlii, Măguri-Răcătău, Băișoara
  • Câțcău, Țaga, Vad, Mănăstireni, Petreștii de Jos, Mărgău
  • Sânmărtin, Sâncraiu, Bobâlna, Săcuieu, Ciucea, Rișca
  • Izvoru Crișului, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aluniș, Aiton
  • Jichișu de Jos, Valea Ierii, Ploscoș

În județul Sălaj, avertizarea se aplică în zonele:

  • Sâg, Almașu, Buciumi, Cizer, Cuzăplac, Fildu de Jos

Specialiștii recomandă populației să fie atentă la aceste fenomene și să evite deplasările lungi dacă nu sunt absolut necesare.

Potrivit estimărilor meteorologilor, vremea va continua să se răcească în zilele următoare, iar ninsorile vor deveni tot mai frecvente în zonele montane, în nordul și centrul țării. Vântul va sufla moderat, cu intensificări pe crestele munților, unde rafalele pot depăși 70 km/h.

În sudul țării, deși temperaturile vor scădea, precipitațiile vor fi preponderent sub formă de ploaie și lapoviță, cu șanse reduse de ninsoare. Totuși, odată cu apropierea weekendului, este posibil ca ninsorile să cuprindă și Capitala.

De asemenea, există riscul de formare a poleiului în zonele în care temperaturile vor scădea sub pragul înghețului, mai ales în regiunile din Transilvania și Moldova.

Recomandări pentru populație

Având în vedere condițiile meteo, autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți și să ia măsuri pentru a evita eventualele probleme cauzate de vremea severă:

  • Șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență, să adapteze viteza la condițiile de drum și să aibă mașina echipată corespunzător pentru iarnă (anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante).
  • Pietonii ar trebui să fie atenți la suprafețele alunecoase, mai ales dimineața și seara, când temperaturile scăzute favorizează formarea poleiului.
  • Persoanele în vârstă și cele cu probleme respiratorii sunt sfătuite să evite expunerea prelungită la temperaturile scăzute.

Specialiștii monitorizează îndeaproape evoluția vremii și sunt pregătiți să emită noi avertizări în cazul în care condițiile meteo vor deveni și mai severe. Rămâne de văzut dacă în zilele următoare iarna își va face simțită prezența și în zonele de câmpie, sau dacă temperaturile vor oscila între perioade de ger și episoade de încălzire temporară.

Vom reveni cu actualizări despre evoluția vremii și eventualele măsuri luate de autorități pentru gestionarea fenomenelor meteo extreme.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: