Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Xenon vs. faruri cu halogen

Xenon vs. faruri cu halogen

Cu siguranță ai auzit de faruri cu xenon. Dar ce sunt acestea? Și de ce sunt considerate mai bune decât farurile standard cu halogen?

Continuă să citești pentru a fi lămurit despre ce sunt și cum funcționează farurile cu halogen și cele cu xenon. În plus, care sunt farurile potrivite pentru mașina ta?

Ce sunt farurile cu halogen?

Farurile cu halogen pot fi găsite pe aproximativ 80% din mașinile aflate în circulație în prezent, fiind cel mai răspândit tip de faruri disponibile. Acestea oferă multe avantaje: sunt ieftine la fabricare, ușor de înlocuit, oferă o lumină strălucitoare, alb-gălbuie și durează până la 1.000 de ore.

Cum funcționează acestea?

Un far cu halogen este format dintr-un filament subțire de tungsten înconjurat de un gaz halogenat într-o capsulă de filament din sticlă, care este extrem de rezistentă la temperaturi ridicate. Acesta funcționează prin trimiterea de electricitate prin filamentul de tungsten din interiorul capsulei de sticlă. Curentul electric încălzește tungstenul la aproximativ 2.500° Celsius și acesta începe să strălucească (proces incandescent). Becul utilizează un gaz inert și o cantitate mică de halogen, cum ar fi iodul sau bromul.

Ce sunt farurile cu xenon (HID)?

Farurile cu xenon sunt mai populare pe mașinile de lux din ultimul deceniu, unde au un aspect premium și elegant. Cunoscute și sub denumirea de lămpi HID (High-Intensity Discharge), farurile cu xenon oferă o lumină alb-albastră, de aproximativ două-trei ori mai strălucitoare decât un halogen, durează aproximativ 2.500 de ore și sunt eficiente din punct de vedere energetic.

Cum funcționează acestea?

Un bec cu xenon (HID) este o carcasă de cuarț transparent cu electrozi de tungsten la fiecare capăt și umplut cu un amestec de gaze. De obicei, un kit xenon conține un balast xenon, cabluri și mufe în funcție de fiecare model de mașină. Luminile funcționează în trei etape:

  1. Aprinderea. Un impuls de înaltă tensiune produce o scânteie care ionizează gazul xenon și creează o conexiune de curent între electrozi.
  2. Încălzirea. Temperatura crește rapid, ionizând amestecul de gaze, scăzând rezistența dintre cei doi electrozi.
  3. Lumină puternică. Balastul trece la funcționarea continuă, cu o alimentare constantă de energie, astfel încât lumina nu va ceda. Balastul este un condensator care creează și reglează tensiunea înaltă de care au nevoie luminile cu xenon pentru a funcționa.

Gazul xenon este utilizat doar în timpul pornirii pentru a oferi lumină instantanee, în timp ce celelalte gaze încă se încălzesc până la temperatura de funcționare. Chiar și așa, poate dura câteva secunde până când lumina se aprinde complet.

Acum că am acoperit elementele de bază, este timpul să ne întrebăm: ce tip de far este cel mai bun? Și de ce?

Eficiența energetică

În comparație cu farurile cu xenon, farurile cu halogen necesită mai puțină energie pentru a porni, dar mai multă energie pentru a se menține în funcțiune. De asemenea, acestea generează cantități mari de căldură, ceea ce reprezintă o risipă de energie. Deoarece iluminatul cu xenon folosește gazul ca sursă de energie, acesta are nevoie de mai puțină electricitate pentru a genera lumină. Dar, chiar dacă farurile cu xenon sunt ușor mai eficiente din punct de vedere energetic, cantitățile sunt destul de mici încât probabil că nu vei observa o diferență majoră.

Durata de viață

Farurile cu xenon durează mult mai mult decât cele cu halogen – între 2.000 și 2.500 de ore pentru farurile cu xenon, față de 400 și 1.000 pentru cele cu halogen.

Timpii de pornire

Farurile cu halogen sunt la luminozitate maximă imediat ce pornești farurile. Farurile cu xenon, pe de altă parte, au nevoie de câteva secunde pentru a se încălzi pentru a putea atinge luminozitatea maximă. În timpul acestei perioade de pornire, farul utilizează gazul xenon pentru a produce lumină. Imediat ce filamentul ajunge la temperatura de funcționare, sunt utilizate celelalte gaze.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini