Un nou soi de ardei iute, obținut la Buzău, ar putea deveni cel mai picant din lume. Cercetătorii au obținut un nou soi de ardei iute care ar putea depăși recordul mondial actual deținut de Pepper X, din Statele Unite. Specialiștii spun că nivelul de capsaicină din acest ardei este fără precedent, ceea ce îl face imposibil de utilizat în alimentație.
„Dacă vorbim de acest ardei, clar nu poate fi folosit în mâncare. Abia putem folosi degetele după ce lucrăm cu el”, a declarat Matilda Popescu, cercetător la Buzău.
Ardeiul este un hibrid rezultat din combinarea unui soi local cu mai multe soiuri internaționale, iar omologarea sa este în desfășurare. Din cauza iuțelii extreme, muncitorii care îl recoltează trebuie să poarte echipament special, cu două perechi de mănuși.
„Foarte iuți, foarte iuți. Dacă nu ne-am proteja, vai și amar de mâini și de ochi”, a spus una dintre angajate.
România are șanse să detroneze Pepper X
Substanțele extrase din ardei pot fi folosite în spray-uri de autoapărare, spray-uri anti-urs și chiar în industria chimică.
„Avem mai multe soiuri cu concentrație mare de capsaicină. Acum suntem în curs de omologare. Avem și o denumire propusă: Halep, dar probabil va fi respinsă, pentru că se aseamănă cu Habanero”, a precizat Costel Vânătoru, directorul instituției.
Deocamdată, noul soi nu are un nume oficial, dar cercetătorii estimează că un singur fruct are intensitatea a aproximativ 400 de ardei iuți normali. Dacă testele vor confirma aceste date, România ar putea intra în Cartea Recordurilor, detronând Pepper X, considerat în prezent cel mai iute ardei din lume.