Redactia.ro
Home » Știri » Zeci de păsări flamingo au fost izgonite din Delta Dunării! Vizitatorii au stresat păsările

Zeci de păsări flamingo au fost izgonite din Delta Dunării! Vizitatorii au stresat păsările

Zeci de păsări flamingo au fost fotografiate în Delta Dunării, însă din cauza vizitatorilor, acestea au plecat și sunt șanse mici să se mai întoarcă în rezervație. 

Zeci de păsări flamingo au fost izgonite din Delta Dunării! Vizitatorii au stresat păsările

Reprezentantul Societăţii Ornitologice din România (SOR), Cristi Domşa, susține că vizitatorii au stresat păsările, așa că acestea au plecat și este puțin probabil să se mai întoarcă în rezervație. Mai mult, acesta a declarat că păsările flamingo nu vor cuibări nici anul acesta în zonă.

Potrivit reprezentantului SAR, păsările au fost hăituite continuu de turişti, de fotografi, care le-au urmărit cu drone sau cu bărci, deși este vorba despre o arie naturală protejată în care accesul nu este permis.

”Aici (în zona strict protejată Sărături, n.red.), au început să-şi pregătească locul de cuibărit, dar din cauza presiunii oamenilor, păsările au plecat. Sunt mici şanse să se întoarcă”, a afirmat Domşa pentru Agerpres.

Domşa a adăugat că a cerut sprijin şi agenţilor de mediu ai Administraţiei Rezervaţiei care au intervenit şi i-au înlăturat pe cei care au vrut să vadă păsările flamingo. În ultimele zile, mai mulți iubitori au Deltei au făcut apel către turiști să nu meargă să fotografieze păsările, pentru a nu le speria.

”Păsările flamingo sunt o prezență foarte rară în România și au fost observate cum încearcă să cuibărească. Haideți să le oferim liniștea necesară, pentru ca acestă specie minunată să devină o prezență mai comună pe viitor. Asociația noastră vă recomandă să nu mergeți să fotografiați păsările în această perioadă, zona de cuibărit fiind foarte sensibilă”, scria în urmă cu patru zile pe Facebook Dan Dinu, președintele asociației Forona.

De asemenea, Mihai Baciu, fotograf și ghid, a atras atenția că vizitatorii dornici de fotografii spectaculoase ”au intrat dobitocește în lacurile unde păsările căutau hrană și eventual, posibil, zonă de cuibărit”. El spunea că rangerii Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) au încercat să protejeze zona de intruși.

Un apel la responsabilitate au făcut în urmă cu două zile și reprezentanții RBDD. Peste 100 de păsări flamingo au fost observate, miercuri, în Delta Dunării. 49 de păsări flamingo au fost observate în zona protejată Sarături Murighiol, anunță administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Alte 60 au fost văzute pe lacul Tuzla.

Zeci de păsări flamingo au fost izgonite din Delta Dunării! Vizitatorii au stresat păsările

Unde trăiește și cu ce se hrănește o pasăre Flamingo

Pasărea Flamingo este destul de mare, greutatea ei ajungând la 4 kilograme. Cel mai mic din această familie este micul flamingo. Câmpurile preferate de cuibărit pentru flamingos roșu sunt insulele, lagunele de pe coasta mării și mlaștinile sărate de pe țărmurile lacurilor.

În medie, lungimea corpului pasărelor este de 1,4 metri, greutatea variază între 2 și 4 kilograme. De regulă, bărbații sunt mai grei decât femeile. Culoarea penei la păsări este cea mai diversă, dar predomină roșu și roz. Gâtul și picioarele sunt lungi. În ciuda unor astfel de dimensiuni mari, aceste păsări se hrănesc cu plante și crustacee care trăiesc în apele lacurilor puțin adânci.

Aceste păsări locuiesc în Europa, Asia și Africa. Cu toate acestea, nu toate aceste locuri sunt potrivite pentru ei. În acest sens, zonele de iernare și cuibărit de flamingos pot fi împrăștiate chiar și la o distanță de mii de kilometri. În colonii există de obicei câteva zeci, posibil sute de mii de indivizi. Indiferent dacă și în cazul în care trăiesc flamingos în Rusia, puteți găsi mai departe în articol.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: