Redactia.ro
Home » Știri » Ziua Europei este sărbătorită astăzi! Parlamentarii români nu știu ce moment istoric este pe 9 mai

Ziua Europei este sărbătorită astăzi! Parlamentarii români nu știu ce moment istoric este pe 9 mai

Ziua Europei este sărbătorită astăzi! Parlamentarii români nu știu ce moment istoric este pe 9 mai

În fiecare an, pe data de 9 mai este sărbătorită pacea și unitatea în Europa, fiind celebrată Ziua Europei! Deși este o zi care machează un moment istoric, parlamentarii români nu au știut ce este astăzi.

Ziua Europei. Parlamentarii români nu știu ce moment istoric este pe 9 mai

Data de 9 mai marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman, în 1950, considerată piatra de temelie a Uniunii Europene. Atunci, ministrul francez al Afacerilor Externe propunea stabilierea unei noi forme de cooperare politică în toată Europa. Viziuna sa era aceea de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și de oțel.

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile Uniunii își deschid porțile și pentru public, la Bruxelles și Strasbourg. E drept, că în mare parte, acest tur ar putea fi făcut virtual, asta bineînțeles, din cauza pandemiei de coronavirus. Anul acesta se împlinesc 14 ani de când România este membru UE, motiv pentru care parlamentarii români au fost întrebați de reporterii de la Antena 3 dacă cunosc semnficația acestei zile. Întrebați ce zi este sărbătorită pe 9 mai, mai mulți aleși s-au grăbit să dea răspunsuri, care mai de care mai diferite.

”Parcă era Ziua Indenpendenței, nu?”, a spus Aurel Bălășoiu, deputat PSD.

Cum sărbătoresc românii Ziua Europei

România celebrează pe 9 mai Ziua Europei, dedicată unităţii europene. În fiecare an, în această zi, se sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman.

În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa. Aceasta avea ca scop să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.

În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi la summitul de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei. În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente organizate cu ocazia Zilei Europei pentru a face mai bine cunoscută Uniunea în rândul cetăţenilor săi. Anul acesta însă nu a mai fost ca înainte, din cauza pandemiei de coronavirus.

Pe 8 mai 1950, în gara din localitatea franceză Metz, se urca în tren Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei la acel moment. Doar câteva ore îl despărţeau de una dintre cele mai grele misiuni pe care le-a avut vreodată un om de stat european.

În mai puţin de 50 de ani muriseră peste 100 de milioane de oameni. La cinci ani după terminarea războiului, Europa trecuse prin câteva momente care puteau reaprinde oricând conflagraţia. Un nou război era văzut destul de probabil de majoritatea cetăţeniilor de pe acest continent.

Etichete: