Redactia.ro
Home » Știri » Ziua Marinei, sărbătorită după 2 ani de restricții. Klaus Iohannis: „Sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanții din istoria sa”

Ziua Marinei, sărbătorită după 2 ani de restricții. Klaus Iohannis: „Sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanții din istoria sa”

Ziua Marinei este în sfârșit sărbătorită, după 2 ani de pandemie. Președintele țării, Klaus Iohannis a transmis un mesaj important pentru întreaga țară, cu ocazia acestei sărbători! Iată toate detaliile!

Președintele Klaus Iohannis este prezent, astăzi, 15 august la Ziua Marinei,  în Portul Militar, alături de liderii coaliţiei Nicolae Ciucă şi Vasile Dîncu.

Ziua Marinei, sărbătorită după 2 ani de restricții

Forţele Navale Române sărbătoresc luni Ziua Marinei la Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Manifestările de la Constanţa au început la ora 10:00 cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare şi au loc în Portul Militar şi în Portul Tomis.

În Portul Militar, festivitatea a început cu serviciul religios, apoi vor urma alocuţiunile persoanelor oficiale şi vizitarea navei-şcoală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marş internaţional de instrucţie. Aici sunt prezenți Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă şi Vasile Dîncu.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Marinei

Președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs în cadrul alocuțiunii susținute cu prilejul festivităților organizate în Portul Militar din Constanța, de Ziua Marinei.

Șeful statului a transmis un mesaj extrem de ferm despre securitatea țării la Marea Neagră, precizând, în context, că „România a devenit un simbol al unității și solidarității NATO”.

„Mă bucur că suntem iar împreună pentru a celebra această mare sărbătoare, Ziua Marinei Române.

15 august vă este dedicată dumneavoastră, celor care v-ați clădit o carieră în slujba marinei militare și civile. Vă salut cu multă căldură și vă urez „La mulți ani!”, dragi marinari!

În această zi deosebită, aprecierea și recunoștința noastră se îndreaptă către dumneavoastră, cei care purtați cu demnitate și curaj drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii.

Tenacitatea, dârzenia, rezistența și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă fac din profesia de marinar una deopotrivă onorabilă și dificilă. A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viață care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri”, a afirmat Iohannis, în debutul alocuțiunii sale, potrivit realitatea.net.

Președintele a subliniat și importanța locului în care se celebrează Ziua Marinei, precizând:

„Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulți nu îl mai credeau posibil în Europa vremurilor noastre.

În ultimii ani, am acționat constant și decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută drept una de interes major pentru comunitatea euroatlantică, pe măsura importanței sale geostrategice de hotar al Alianței Nord Atlantice și al Uniunii Europene.

Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la Summitul istoric recent desfășurat la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci și prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România”, conform aceleași surse.

Președintele mai explică că în doar câteva luni, țara noastră a devenit simbol al unității, cât și al solidarității și coeziunii care caracterizează NATO (Alianța Nord-Atlantică).

„Prin activitățile comune desfășurate de militarii români și aliați aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc și de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc.

Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania și Țările de Jos.

Găzduim, așadar, o paletă largă de structuri ale Alianței, de la Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, la Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu.

Nu ne vom opri aici. Vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid și împreună cu aliații și partenerii noștri vom consolida postura NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre pe termen lung, în condițiile în care Rusia a fost definită la Summitul de la Madrid drept principala amenințare la adresa securității euroatlantice” a subliniat șeful statului, potrivit aceleași surse citate.

Klaus Iohannis a mai spus că „sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa”.

„Țara noastră va continua să își îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional și rămânem ferm și deplin implicați în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, este necesar un nivel superior de ambiție, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat.

De aceea, începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%.

Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor noștri, astfel încât să dispunem de o structură de forțe interoperabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliații noștri din NATO.

Nu în ultimul rând, vom continua să acționăm unitar și coordonat în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele multiple și profunde ale războiului din Ucraina, pe care le resimțim cu toții, în viața de zi cu zi, inclusiv în plan energetic și economic.

Forțele Navale contribuie semnificativ la securitatea națională, regională și la cea euroatlantică. Prin misiunile dificile pe care le desfășurați alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană, faceți ca apele teritoriale ale României, dar și mările lumii să fie mai sigure. Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță!”, a concluzionat Klaus Iohannis, relatează aceeași sursă.

Ziua Marinei, program complet al evenimentelor

„Luni, 15 august, Portul Tomis – 10:00-13:00 expoziții, jocuri marinărești, concursuri, defilare etc
Luni, 15 august, retragerea cu torțe va avea loc în intervalul orar 20.30-22.00 și se va desfășura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața „Ovidiu”.

15-16 august 2022, ora 21:00, pe faleza Cazinoului – „AVE MARIA”, un eveniment unic pe malul Mării Negre, susținut de Corul Madrigal și Marius Manole.

Pe 15 august, două spectaculoase focuri de artificii, atât pe timpul zilei, ora 13:00, cât și pe timpul nopții, în timpul spectacolului „Ave Maria” vor întregi atmosfera de sărbătoare”, relatează Antena 3.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: