Redactia.ro
Home » Știri » 16 mai 2020. Ce sfânt este sărbătorit astăzi. Cui trebuie să îi spui ”la mulți ani”

16 mai 2020. Ce sfânt este sărbătorit astăzi. Cui trebuie să îi spui ”la mulți ani”

Sfantul Teodor

Credincioșii îl vor sărbători pe data de 16 mai pe Sfântul Cuvior Teodor cel Sfințit. Cei care poartă numele sfântului Teodor vor fi sărbătoriți de cei apropiați.

Sfântul Teodor cel Sfințit, sărbătorit pe 16 mai

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit a fost ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare. Teodor s-a născut într-o familie de creștini bogați și slăviți,în Tebaida de Sus. Acesta care a ales sărăcia ca să îl dobândească pe Hristos.

După moartea sfântului Pahomie cel Mare,acesta a fost ales stareț la mănăstirea din Tabena Egiptului.

La vârsta de 14 ani, binecuvântat de mama sa, acesta a mers să locuiască la o mănăstire de monahi, dar după ce a auzit de Sfântul Pahomie, a decis săi fie ucenic.

La vârsta de 25 de ani, sfântul Teodor a fost ales, de sfântul Pahomie ca însoțitor în drumurile pe care acesta le făcea mănăstirilor puse sub autoritatea sa. În anul 367, Sfântul Teodor cel Sfinți s-a stins din viață.

Pe tot parcursul vieții, Teodor l-a slujit pe Dumnezeu cu mare plăcere și s-a supus părintelui său până la sfârșitul vieții. Motivul pentru care acesta a fost numit Sfânt, a fost faptul că în care mama sa a rămas însărcinată cu el, a văzut o stea prealuminoasă căzând din cer spre pântecul ei și a fost sfințit cu darul Sfântului Duh.

Cine sunt sărbătoriții zilei

Numele Theodoros a fost folosit de greci și este păstrat în sărbătoarea tuturor popoarelor europene. Numele se traduce dar de la Dumnezeu sau daruri ale zeului.

Așadar, vineri, Sfântul Teodor cel Sfințit și cei care îi poartă numele vor fi sărbătoriți.

În Grecia, sunt sărbătoriți cei care poartă numele de Theodorus, iar în linia ucraineană sunt sărbătorite numele Hodor și Fedor.

În România sunt sărbătorite pe 16 mai persoanele care poartă numele de Toader, Toadar, Toadea, Tader, Toder, Todor, Todita, Toduta, Tidorache, Tudoran, Tudore, Tudorica, Teder, Tivodar, Tivodor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini