Redactia.ro
Home » Știri » Calendar Ortodox 8 februarie 2020. Sfântul Teodor, stratilatul lui Dumnezeu

Calendar Ortodox 8 februarie 2020. Sfântul Teodor, stratilatul lui Dumnezeu

Calendar Ortodox 8 februarie 2020. Sfântul Teodor, stratilatul lui Dumnezeu

Calendar Ortodox 8 februarie 2020. Sfântul Teodor, mucenicul lui Dumnezeu.Sfântul Muncenic Teodor Stratilat este un sfânt militar, foarte popular în Biserica Creștin Ortodoxă.

Calendar Ortodox 8 februarie 2020. Sfântul Teodor, stratilatul lui Dumnezeu

Sfântul Teodor era din Evhaita, era un om viteaz și curajos, frumos la față, înțelept și ales orator.
Ridicând prigonirea asupra creștinilor. Oamenii îl numeai Vrioritor, și era pus de împărați ca stratilat, adică voievod, iar cetatea Iracliei era dată în stăpânirea lui.

În partea dinspre miazănoapte şi într-însul era o prăpastie mare şi, în prăpastie un balaur mare care se încuibase acolo, care-i cutremura pe toţi, când ieşea din acel loc; şi orice îi ieşea înainte, om sau animal, îl mânca. Auzind de aceasta, Sfântul Teodor, vrednicul ostaş al lui Hristos, fiind cu ceata sa pe acolo, a plecat singur, nespunând nimănui despre gândul său, înarmat cu obişnuitele arme şi având la piept o cruce de mare preţ.

Sâmbătă, prăznuit Sfântul Teodor Stratilat

Teodor distruge statuile şi împarte aurul şi argintul săracilor. Este supus la multe chinuri, iar după cinci zile de temniţă, este răstignit. Strigând către Domnul, a spus: „Doamne, ai zis mai înainte: Eu sunt cu tine, iar acum pentru ce m-ai lăsat? Vezi Doamne, că fiarele cele sălbatice m-au chinuit pentru Tine. Luminile ochilor mei sunt scoase, mi se răneşte fata, mi se sfărâma dintii, iar oasele pe cruce mi se frâng. Pomeneşte-mă, Doamne, pe mine, cela ce rabd cruce pentru Tine, fier, foc şi piroane; de acum, primeşte duhul meu, ca să mă duc din viaţa aceasta”.

Împăratul, auzind, de o faptă ca aceasta, a rămas mut de mânie. Deci, poruncind slujitorilor, Sfântul Teodor a fost prins și adus înaintea sa. Și, mărturisind el că toate cele spuse de sutaș sunt adevărate, a fost osândit la chinuri grele. A îndurat cu credință și cu bărbăție toate chinurile; și pătimind, neîncetat propovăduia credința în Hristos. Deci, împăratul, văzând că nu poate să-l întoarcă la zadarnica cinstire a idolilor, a poruncit să i se taie capul și, astfel, s-a săvârșit.

Sărbători religioase 8 februarie 2017 Calendarul Ortodox:

Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat;
Sf. Proroc Zaharia (Harți) Calendarul Greco-catolic:
Sf. m. Teodor Stratilat;
Sf. pf. Zaharia. Harți Calendarul Romano-catolic: Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini