Redactia.ro
Home » Știri » 162 ani de la Mica Unire. Klaus Iohannis, mesaj pentru români

162 ani de la Mica Unire. Klaus Iohannis, mesaj pentru români

Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Anul Nou! Ce le urează acesta românilor

Se împlinesc 162 de ani de la ziua Unirii Principatelor Române, din 1859, cunoscută în istorie și ca Mica Unire. Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj românilor.

162 ani de la Mica Unire. Klaus Iohannis, mesaj pentru români

S-au împlinit 162 ani de la Mica Unire, din 1859. În acest context, șeful statului, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj românilor. Președintele a ținut să laude contribuția lui Alexandru Ioan Cuza, în realizarea Unirii Principatelor Române și, de altfel, a îndemnat la implicarea în proiectul său, ”România Educată”, potrivit Digi 24

Klaus Iohannis cataloghează momentul istoric din 24 ianuarie 1859,  drept unul ”strălucit” și amintește și de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, în aceeași zi, ”domn al Moldovei și al Țării Românești.” Președintele a punctat faptul că datorită lui Alexandru Ioan Cuza s-a înfăptui Mica Unire.

„Aducem astăzi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Române din 1859. Într-o simbioză politică și socială cu adevărat istorică, poporul și elitele vremii și-au impus țelul în interiorul și în afara granițelor: unitatea românilor din cele două Principate, Moldova și Țara Românească. Acest moment strălucit nu s-ar fi putut înfăptui fără contribuția decisivă a unei personalități remarcabile. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei și al Țării Românești, a fost un eveniment gândit cu iscusință de cei din interiorul și din afara statului, români devotați și prieteni străini care au susținut nobilul ideal al Unirii. Printr-o inovație politică și juridică greu de imaginat în climatul european de atunci, unioniștii generației pașoptiste au înfruntat forțele potrivnice și au realizat primul pas important în făurirea României moderne”, spune președintele.

Totodată, Klaus Iohannis a precizat faptul că moștenirea lăsată României de către cei care au contribuit la Unirea Principatelor Române, reprezintă un scop în continuarea modernizării țării și consolidării învățământului românesc. Președintele i-a îndemnat pe români să se implice și în proiectul său ”România Educată”.

„Moștenirea lăsată de arhitecții Unirii din 1859, deopotrivă instituțională și simbolică, reprezintă temelia solidă pe care să continuăm modernizarea României, una dintre direcțiile majore fiind consolidarea învățământului românesc, care să ofere o educație accesibilă și performantă”, afirmă Klaus Iohannis, care îi invită pe români, la 162 de ani de la Unire, să facă din proiectul său, „România Educată”, unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani” a mai declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: ”Ne vom atinge țelul dacă suntem uniți”

Președintele a reamintit în discursul său și de rolul României prin apartenenț la NATO și UE. Klaus Iohannis a îndemnat și la unitate, deoarece aceasta este lecția dată de Unirea Principatelor Române din 1859 ”unitate și solidaritate„.Șeful statului a citat și două versuri din imnul Unirii Principatelor”eu ți-s frate, tu mi-ești frate!”

”În același timp, România are un nou rol istoric, iar parcursul de acum se leagă indisolubil de apartenența la Uniunea Europeană și la NATO. Așa cum în lipsa unui crez unionist cele două Principate nu ar fi devenit un singur stat, fără principiile democratice care ne-au călăuzit drumul spre integrarea euro-atlantică nu putem să întărim instituțional statul pe mai departe. Cea mai prețioasă lecție a paginilor vii de istorie de la momentul Unirii din 1859 este cea a unității și a solidarității, atât de frumos exprimată în imnul Unirii Principatelor: „eu ți-s frate, tu mi-ești frate!”. Indiferent de obstacole, atât timp cât ne dorim cu toții o Românie mai bună, vom putea să ne atingem țelul dacă rămânem uniți și avem ca deziderat binele întregii națiuni”, mai spune președintele Iohannis, în mesajul său.

Mica Unire nu trebuie confundată cu Marea Unire din 1918, care marchează Ziua Națională a României și se sărbătorește pe data de 1 Decembrie.