Redactia.ro
Home » Stil de viață » 20 sfaturi utile de pus în practică atunci când te întâlnești cu ursul

20 sfaturi utile de pus în practică atunci când te întâlnești cu ursul

Întâlnirile neașteptate cu urșii sunt tot mai frecvente, atât în pădure, cât și pe pajiști sau în apropierea gospodăriilor oamenilor. Această creștere alarmantă a incidentelor este cauzată de o combinație de factori, inclusiv lipsa locurilor special amenajate pentru urși, gestionarea inadecvată a deșeurilor menajere și extinderea așezărilor umane în habitatul natural al urșilor. Situația devine și mai tensionată pe măsură ce urșii se aventurează tot mai des în căutarea hranei, ajungând chiar să atace stâne și gospodării. În acest context, este esențial să știm cum să reacționăm corect în cazul unei întâlniri cu ursul pentru a preveni posibilele atacuri și pentru a ne proteja viața. În cele ce urmează, vom explora 20 de reguli și sfaturi practice care te pot ajuta să eviți un conflict periculos cu aceste animale impresionante și să navighezi în siguranță prin zonele frecventate de urși

 1. Nu pleca la drum singur – Asigură-te că mergi cu cel puțin încă două persoane. Discuțiile dintre voi și zgomotul pe care îl faceți, cu siguranță, este auzit de animale și ele vă vor evita. Cântați sau vorbiți cu voce tare. Pe lângă creșterea moralului, cântecele transmit mesajul că sunteți acolo.
 2. Petarde și zgomot – Dacă observi prezența unui urs la mare îndepărtare, e bine să ai niște petarde sau să faci zgomot prin lovirea cănilor sau vaselor de metal pe care le ai la tine. Nu miza că e destulă distanță între voi și urs, dacă a simțit mirosul de mâncare se va ține după voi până când campați.
 3. Retragere discretă – În situația în care vă întâlniți cu un urs care nu v-a văzut încă, întorceți-vă fără a atrage atenția asupra voastră.
 4. Calm și fără obiecte aruncate – Dacă ursul vă vede, fiți calmi și nu aruncați cu pietre sau cu alte obiecte. Nu priviți ursul în ochi, pentru că aceasta apare ca un semn de agresivitate și nu îi întoarceți spatele.
 5. Nu fugi – În pădure, acolo unde câmpul vizual este mai redus, în special din cauza copacilor, s-ar putea să te trezești cu ursul față în față. Nu te panica. Dacă fugi te vei transforma în victimă cu siguranță și este garantat că nu poți să fugi mai repede decât el.
 6. Atenție la bârloguri – Atenție mare la arborii doborâți în pădure, mai ales la cei care au și rădăcinile scoase din pământ. Este locul pe care masculii de urs îl aleg pentru a-și face bârlog. Femelele care au pui își fac adăposturi mult mai elaborate și mai ferite, în peșteri de regulă.
 7. Fluierul – Poartă de gât un fluier. Ursul este foarte sensibil la zgomot. Fluieră cât poți de tare și adoptă o poziție amenințătoare, fluturând mâinile și privindu-l în ochi. De cele mai multe ori fug, dar, înainte de toate astea, ai grijă că el are pe unde scăpa. Dacă este încolțit, va adopta poziția de apărare și nu e spre binele tău.
 8. Fă zgomot – Dacă nu ai fluier, fă zgomot cu ce poți, țipă, bate din palme. Retrage-te încet, cu ochii la el. Dă drumul rucsacului dacă totuși vine spre tine, aruncă-l în opusul direcției pe care tu o vei lua pentru că cel mai probabil este interesat de mâncare, nu de tine.
 9. Urșii nu se joacă – Atunci când vedeți un urs care aleargă și face „tumbe” prin pădure, fiți convinși că este în atac, iar intențiile lui nu sunt deloc prietenești.
 10. Mâncarea bine împachetată – Împachetează-ți cât mai bine mâncarea în rucsac astfel încât să nu miroasă prea tare. Nu mânca în locurile împădurite și care știi că sunt frecventate de urși, s-ar putea să ai musafiri nepoftiți la masă.
 11. Fără fotografii – Evitați să fotografiați urșii. Dacă totuși vreți să aveți o amintire, fotografiați animalul fără a folosi blițul.
 12. Nu hrăni urșii – Nu oferiți mâncare, nu vă îndreptați spre ei.
 13. Ceață și ploaie – Ceața și ploaia cresc riscul unei astfel de întâlniri. Animalele se simt în siguranță la adăpostul unor astfel de manifestări meteo și ies în căutarea hranei.
 14. Ursoaica cu pui – Ursoaica cu pui este un real pericol; dacă ați fost atenționați de existența ei în traseul vostru, urmați sfatul și evitați traseul. Este valabil și în cazul urșilor turbați.
 15. Fuga nu e o soluție – Fuga nu este o soluție, cu toate că pare greu de crezut și de făcut, înfruntarea s-ar putea să fie singura ta scăpare în anumite situații. Fuga este chiar cea mai proastă decizie, inclusiv mitul cu „alergatul la vale”.
 16. Stai pe burtă – Dacă ursul este deja foarte aproape de voi și nu vă mai puteți retrage, așezați-vă pe burtă și acoperiți-vă capul cu mâinile. Stați nemișcați!
 17. Evită puii – Evitați întâlnirile cu puii, pentru că cele mai multe atacuri sunt ale ursoaicelor care își apără puii. Nu vă poziționați între puiul de urs și mama acestuia.
 18. Mâncarea la distanță – Când campezi, nu ține mâncarea în cort. Agaț-o într-un copac la 50-100 de metri de locul unde ți-ai instalat cortul.
 19. Spray cu piper – Un spray cu piper este o soluție bună. Dacă nu ai, achiziționează unul. Urșii au mirosul dezvoltat pentru că au un nas sensibil. Există spray-uri anti urs, dar acestea trebuie să fie de capacitate mare pentru a fi eficiente.
 20. Pregătește-te din timp – Întotdeauna să fii pregătit pentru o întâlnire cu ursul. Echipamentul adecvat și cunoașterea comportamentului ursului pot face diferența între o întâlnire pașnică și un incident nefericit.

Aceste sfaturi sunt esențiale pentru a minimiza riscul unei întâlniri periculoase cu ursul. Fie că te afli pe munte, în pădure sau în apropierea așezărilor rurale, cunoașterea și respectarea acestor reguli poate salva vieți.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini