Redactia.ro
Home » Știri » 36 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. O organizație caritabilă avertizează asupra unei noi amenințări legate de radiații

36 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. O organizație caritabilă avertizează asupra unei noi amenințări legate de radiații

GALERIE FOTO (3) Sursa foto: Fanatik

Directorul executiv al unei organizații caritabile, „Chernobyl Children International”, Adi Roche spune că atacurile din zona nucleară sunt „mortale”.

Creștere alarmantă a radioactivității la Cernobîl

La cea de-a 36-a aniversare a dezastrului nuclear de la Cernobîl, organizația caritabilă irlandeză „Chernobyl Children International” (CCI) a subliniat îngrijorarea serioasă cu privire la rapoartele privind o „creștere alarmantă a radioactivității” la situl nuclear din cauza războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

Astăzi este ziua ONU de comemorare a accidentului de la Cernobîl, care marchează aniversarea accidentului de la centrala nucleară din 26 aprilie 1986. Directorul executiv al CCI, Adi Roche, a declarat că Cernobîl a „revenit în centrul atenției din motive greșite” în săptămânile care au trecut de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

„Război în război”

Oamenii care locuiesc în regiunea Cernobîl se confruntă cu un „război în război”, a declarat dna Roche.

„Primul război este fizic, iar al doilea război este invizibil. Ceea ce se întâmplă în întreaga Ucraină este mai mult decât brutal și, deși Cernobîl nu are aceste imagini grafice sau brutale, este totuși mortal.”

Soldații ruși „au ținut lumea la răscumpărare în timp ce au alergat dezlănțuiți prin instalație și prin clădirile din jur, jefuind și ținând personalul ostatic. Ne-a adus cu adevărat în pragul unui potențial dezastru”, a spus directorul potrivit irishtimes.com

Evenimente teribile în regiunea Cernobîl

De la izbucnirea războiului, în regiunea Cernobîl au avut loc mai multe incidente, inclusiv incendii de pădure provocate de bombardamente și perturbarea solului puternic radioactiv din cauza săpării de tranșee. De asemenea, un laborator de cercetare finanțat de UE, folosit pentru monitorizarea deșeurilor nucleare, a fost jefuit.

„Suntem mai mult decât norocoși că ceea ce au făcut acolo nu a escaladat, pentru că era nevoie doar de un singur obuz rătăcit și s-ar fi declanșat ceva îngrozitor.”

Liderii mondiali ar trebui să califice în unanimitate acțiunile rusești de la Cernobîl drept o crimă de război, a mai spus doamna Roche.

Crimă de război

„Trebuie să existe o răspundere deplină, cu consecințe severe. Dacă nu declarăm acest lucru drept crimă de război, îngrijorarea noastră este că alții vor vedea că Rusia a scăpat nepedepsită și vor vedea că o pot folosi ca pe un nou instrument al războiului modern”, a adăugat ea.

Ar putea avea loc un al doilea dezastru la Cernobîl

Organizația caritabilă și-a exprimat îngrijorarea că ar putea avea loc un al doilea dezastru la Cernobîl din cauza invaziei rusești în zona de excludere de la Cernobîl, în condițiile în care radioactivitatea continuă să crească în zonă.

Supraviețuitoarea de la Cernobîl, Raisa Miknovitch Carolan, a declarat că este „profund îngrijorată pentru toți copiii de astăzi, care sunt acum grav amenințați de eliberarea din nou a radiațiilor în regiunea Cernobîl”.

„În calitate de victimă a primei generații a celor afectați de Cernobîl… îi rog pe cei aflați la putere să țină cont de aceste avertismente cumplite”, a mai spus ea.

Orice perturbare a materialului radioactiv ar fi „letală”

Profesorul Yuri Bandazhevsky, om de știință, a avertizat că orice perturbare a materialului radioactiv ar fi „letală”, deoarece eliberează din nou radioactivitate în atmosferă.

CCI solicită evacuarea imediată a celor care sunt blocați în regiunea Cernobîl către zone mai curate și mai sigure din vestul Ucrainei.

De asemenea, solicită guvernului să facă presiuni asupra ONU pentru a declara că orice atac asupra regiunii sau a oricărei alte instalații nucleare ucrainene ar trebui să fie considerat o crimă de război extrem de atroce, iar regiunea ar trebui să fie declarată „zonă fără război”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: