Redactia.ro
Home » Știri » 46 de ani de la cutremurul din 1977! 56 de secunde, 7,4 magnitudine, peste 1.500 de morți Ce personalități și-au pierdut viața atunci

46 de ani de la cutremurul din 1977! 56 de secunde, 7,4 magnitudine, peste 1.500 de morți Ce personalități și-au pierdut viața atunci

GALERIE FOTO (9) 46 de ani de la cutremurul din 1977! 56 de secunde, 7,4 magnitudine, peste 1.500 de morți Ce personalități și-au pierdut viața atunci

Cutremurul din anul 1977 rămâne în istorie dreptul unul dintre cele mai devastatoare evenimente din România. Și-au pierdut viața atunci peste 1500 de persoane și țara noastră a fost distrusă. Clădiri dărâmate, decese, oameni rămași pe străzi, toate acestea au rămas în amintirea martorilor de atunci. Iată mai jos cele mai crunte detalii ale celor întâmplate, dar și numele celor mai mari personalități răpuse de seism.

46 de ani de la cutremurul din 1977

Sâmbătă, la ora 21.22, se împlinesc 46 de ani de la cutremurul din 1977. A fost una dintre cele mai mari tragedii ale istoriei, în urma căreia au pierit peste 1500 de oameni nevinovați. Cutremurul a avut 7,4 pe scara Richter şi în doar 56 de secunde a făcut prăpăd în majoritatea zonelor din România.

Datele oficiale arată că în urma cutremurului şi-au pierdut viaţa 1.578 de persoane, majoritatea care locuiau în Bucureşti. O altă statistică arată că în jur de 11.321 au fost rănite, după ce clădirile în care se aflau s-au prăbușit.

Situația a fost extrem de gravă în Sudul țării și mai ales în Capitală, unde au fost distruse 33 de clădiri şi blocuri de înălţime mare sau medie. Printre acestea s-au numărat clădiri vechi, din perioada interbelică, dar și unele noi, care s-au dovedit a fi rău construite(blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de pe Ştefan cel Mare-Lizeanu şi Centrul de Calcul al Ministerului Transporturilor).

În total, s-au prăbuşit sau au fost grav avariate 32.897 de locuinţe şi au fost afectate 763 de unităţi industriale din 23 de judeţe. Cutremuru s-a resimțit puternic și în Serbia, Bulgaria, Ungaria, dar și în Rusia. Pagube au existat și la vecinii bulgari.

Ce personalități au murit la cutremurul din 1977

În anul 1977 au murit o mulțime de oameni după cutremurul puternic, printre care și personalități celebre. Printre victime se număr și marii actori Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț. Cei doi au murit împreună, în același apartament, de parcă soarta lor a fost predestinată, având în vedere că erau prieteni buni.

Doina Badea, una dintre cele mai apreciate cântărețe din România, a murit și ea. Locuia chiar vizavi de blocul lui Toma Caragiu,  împreună cu soțul și cei doi copii ai lor. Celebra interpretă a avut parte de un sfârșit tragic la doar 37 de ani.

Poetul, prozatorul și eseistul Anatol Emilian Baconsky a murit și el în urma tragediei din 1977. Printre victime s-a mai numărat și Filofteia Lăcătușu, o îndrăgită interpretă de muzică populară, cu un succes formidabil la acea vreme.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: