Redactia.ro
Home » Exclusiv » EXCLUSIV. Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din 1977. Greșeala făcută de Toma Caragiu

EXCLUSIV. Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din 1977. Greșeala făcută de Toma Caragiu

GALERIE FOTO (4) EXCLUSIV. Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din 1977

Cutremurul din 1977 a rămas în amintirea românilor și din cauza pagubelor uriașe produse pe teritoriul țării. În urma seismului au murit peste 1.000 de persoane, printre ele aflându-se și personalități importante a României. Într-un interviu exclusiv pentru Redacția.ro, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a vorbit despre cutremurul din 1977. Care a fost greșeala făcută de celebrul actor, Toma Caragiu.

EXCLUSIV. Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din 1977. Greșeala făcută de Toma Caragiu

Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu a vorbit, în exclusivitate pentru Redacția.ro, despre cutremurul din 1977, dar și dacă s-au întâmplat lucruri anormale înainte de producerea seismului. Cutremurul din 4 martie 1977 i-a surprins pe specialiștii Institutului Național pentru Fizica Pământului, care nu aveau echipamente de alarmare și care nu se așteptau la un seism de 7,2 grade pe scara Richter.

În prezent, INFP înregistrează seismul cu 30 de secunde mai devreme, iar instalațiile cu risc sunt blocate. Întrebat dacă au fost precedate mai multe seisme decât în mod normal, înainte de producerea cutremurului din 77, Gheorghe Mărmureanu a răspuns: „Nu, Institutul Național pentru Fizica Pământului înregistrează orice cutremur și nu numai din România, ci și din țările internaționale. Rețeaua seismică pe care România o are în prezent este foarte bună pentru că am făcut-o împreună cu Statele Unite și toată rețeaua este automatizată. Rețeaua seismică înregistrează orice mișcare seismică, nu doar cutremur. Așadar, nu au fost înregistrate mai multe seisme decât în mod normal, înainte de a se produce cutremurul din 1977.”, a spus specialistul.

Gheorghe Mărmureanu, despre moartea lui Toma Caragiu

De asemenea, Gheorghe Mărmureanu a vorbit și despre moartea regretatului actor și scenarist, Ion Luca Caragiale, care a murit în urma cutremurului. Specialistul a mărturisit că în cazul unui cutremur, oamenii trebuie să-și păstreze calmul, oricât de puternic ar fi seismul. În cazul persoanelor care locuiesc la bloc, acestea trebuie să rămână în apartament și sub nicio formă să nu coboare pe scări, dacă stau la etaj. „Dacă locuiești la bloc, este o mare prostie să cobori pe scări. Chiar eu l-am văzut pe Toma Caragiu cum a murit. Noi am găsit în camera lui sticla de vodkă și paharul neclintite de pe masă. În schimb el a vrut să coboare pe scară, dar s-a rupt scara și a căzut apoi peste altceva, iar acest lucru i-a adus moartea. Treaba este foarte relativă și depinde în ce bloc locuiești„, ne-a mai spus Gheorghe Marmureanu.

Cutremurul din 1977

Reamintim că printre bucureștenii care au murit din cauza cutremurului din 1977 s-au numărat mai mulți actori și artiști. Printre ei și Toma Caragiu care a făcut greșeala să fugă pe scări. În acea zi, actorul era liber și se afla acasă. Plutonierul major Dinu, de gardă în fața ambasadei Cehoslovace situată vizavi de blocul lui Toma Caragiu, a văzut cum blocul Colonadelor 3 s-a prăbușit. Apartamentul actorului, aflat la etajul al doilea, a rămas aproape intact. În momentul seismului,  Toma Caragiu a avut trei posibilități să rămână în casă, să iasă pe scara de serviciu sau să coboare pe scara principală. După șase zile de căutări, autoritățile i-au găsit trupul neinsuflețit al celebrului actor, iar pe 11 martie a fost îngropat la cimitirul “Bellu” din Bucureşti.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: