Redactia.ro
Home » Exclusiv » EXCLUSIV Gheorghe Mărmureanu, despre gravitatea unui seism mare în Capitală. Directorul onorific al INFP a spus ce efecte devastatoare ar avea cutremurul

EXCLUSIV Gheorghe Mărmureanu, despre gravitatea unui seism mare în Capitală. Directorul onorific al INFP a spus ce efecte devastatoare ar avea cutremurul

GALERIE FOTO (2) EXCLUSIV Gheorghe Mărmureanu, despre gravitatea unui seism mare în Capitală

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național de Fizica Pământului a vorbit, în exclusivitate pentru Redacția.ro, despre ce s-ar întâmplat în cazul unui seism mare, în special în Capitală.

EXCLUSIV Gheorghe Mărmureanu, despre gravitatea unui seism mare în Capitală. Directorul onorific al INFP a spus ce efecte devastatoare ar avea cutremurul

Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național de Fizica Pământului, a declarat, în exclusivitate pentru Redacția.ro, despre gravitatea efectelor în cazul producerii unui cutremur foarte mare, în special în București.

Specialistul a explicat că, datele arată în prezent că nu se va produce un cutremur puternic și că cetățenii pot sta liniștiti, deocamdată, din acest punct de vedere. Întrebat ce s-ar întâmplat în Capitală, în cazul unui seism puternic, Gheorghe Mărmureanu a spus următoarele: „Eu cred că producerea unui seism puternic, va fi devastator pentru Capitală. Depinde cât de mare e seismul. Dacă va fi un cutremur ca cel din 1940, care a fost mai mare decât seismul din 1977, având în vedere ce s-a construit în România și mai ales cum s-a construit, impactul va fi devastator. Să știți că de multe ori, când un bloc e căzut în urma unui cutremur, constructorii găsesc în stâlpul respectiv o căciulă sau un pantof. Vă dați seama ce înseamnă acest lucru. În acest caz, gravitatea depinde de mulți parametri.”, ne-a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Cutremurul din 1940

Care este diferența dintre cutremurele de suprafață și cele de adâncime

În România se produc de nenumărate ori, cutremure de adâncime și cutremure de suprafață. Majoritatea oamenilor nu înțeleg care este diferența dintre cele două, dar și care este mai puternic. Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu a explicat în detaliu diferența dintre acestea. „Cutremurele de suprafață sunt cele care se produc la o adâncime de aproximativ 15-20 de kilometri, iar cutremurele de adâncime sunt cele care merg până la 200 de kilometri. În România, cutremurele de suprafață nu sunt importante sau semnificative. Țara noastră este afectată puternic de cutremurele vrâncene care au până la aproximativ 200 de kilometri. În ultimul timp am descoperit că avem cutremure de foarte mare adâncime și care determină ca accelerațiile care apar pe teritoriul României să fie mai mare decât epicentrul Vrâncioaia”, a declarat specialistul.

Întrebat dacă în Vrancea sunt înregistrate anomalii ale activității seismice care să indice probabilitate unui cutremur rapid, Gheorghe Mărmureanu a dat un răspuns negativ. „Nu! Sistemul monitorizează orice cutremur și nu numai din România, ci și din toată lumea. Iar rețeaua seismică pe care o avem în țară este produsă împreună cu Statele Unite ale Americii și toată rețeaua este automatizată. Rețeaua seismică înregistrează orice mișcare seismică, nu doar cutremure,” a spus Gheorghe Mărmureanu.

Reamintim că în noaptea de miercuri, la ora 00.30, în România s-a produs cel mai puternic cutremur din acest an. Seismul a avut magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter, având loc la o adâncime de 128 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 39km SV de Brasov, 66km NE de Pitesti, 74km NV de Ploiesti, 100km SE de Sibiu, 122km NV de Bucuresti, 166km NE de Craiova, 176km N de Ruse, 183km SV de Bacau, 202km SE de Cluj-Napoca, 211km V de Braila.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: