Ficatul îndeplinește diverse sarcini importante. Și dacă nu funcționează bine, afectează întregul organism. Iată ce alimente trebuie să consumi dacă vrei să ai un ficat sănătos!
Se consideră că ficatul este cea mai complexă uzina a organismului, ficatul uman având peste 500 de funcții, indispensabile vieții normale. Aceste funcții sunt atât de complexe, încât nu există o mașînă care să poată înlocui ficatul, în primul rând datorită numeroaselor funcții de sinteză a unor substanțe indispensabile vieții, și apoi datorită rolului sau de detoxifiere.
Legume crucifere
Broccoli, varză de Bruxelles sunt cunoscute pentru gustul și conținutul ridicat de fibre. În plus, sunt bogate în compuși vegetali benefici care protejează ficatul de daune și măresc nivelul enzimatic.
Grapefruit
Grapefruitul conține 2 antioxidanți principali, naringenina și naringina, care ajută la protejarea ficatului de daune prin reducerea inflamației. De asemenea, stimulează producerea de enzime care ard grăsimi.
Ceai verde
Ceaiul verde ajută la combaterea stresului oxidativ, scade grăsimea corporală totală și reduce semnele bolilor hepatice.
Zmeura, mure și afine
Murele, afinele și zmeura conțin un grup de compuși numiți polifenoli. Aceste substanțe ajută la protejarea celulelor hepatice de daune și oferă antioxidanți pentru reducerea radicalilor liberi.
Nuci
Nucile conțin vitamina E, acizi grași nesaturați și antioxidanți. Acești compuși previn bolile hepatice și reduc stresul oxidativ, precum și inflamatia.
Mierea de dovleac regenerează celulele hepatice
Conform Lidiei Fecioru, există un anumit tip de miere care poate contribui la regenerarea celulelor hepatice: mierea de dovleac. „Această miere de dovleac este bună pentru cei care au avut hepatită şi încă au virusul activ. Totodată, mierea de dovleac este bună şi pentru cei care au probleme cu fierea. Chiar şi pentru cei care au avut transfuzii. Mierea de dovleac se obţine în felul următor: se curăţă bine, bine dovleacul şi se umple cu zahăr. Se lasă într-un vas mare, până când se înmoaie coaja. Coaja dovleacului trebuie să devină moale, moale. Nu se mestecă în dovleac, ci se răstoarnă când coaja e gata. E aur pentru ficat. Se poate lua cu lingura din interior cât vrem. Nu există o doză anume”, a declarat aceasta, în platoul unei emisiuni televizate de la Antena 3.