Redactia.ro
Home » Știri » 5 semne ale carenței de vitamina A

5 semne ale carenței de vitamina A

5 semne ale carenței de vitamina A

Vitaminele sunt o parte importantă a dietei din viața oricui. Chiar dacă sunt consumate în cantități mici și care ajută la susținerea bunăstării dumneavoastră generale. Vitamina A, în mod specific, este necesară pentru a menține ochii sănătoși, o vedere bună, o piele sănătoasă și vă ajută să luptați împotriva infecțiilor.

Cât de importantă e vitamina A pentru corpul dumneavoastră

Deoarece organismul uman nu poate produce singur vitamina A, trebuie să o încorporați în dieta dumneavoastră în alte moduri. Atunci când nu primiți suficientă vitamina A în alimentație, puteți risca să dezvoltați o deficiență de vitamina A. În timp, acest lucru poate duce la numeroase probleme de sănătate, inclusiv probleme de vedere, scăderea imunității și deces.

5 semne ale carenței de vitamina A

Din fericire, puteți trata formele ușoare de deficiență de vitamina A fără probleme pe termen lung. O deficiență severă este mult mai frecventă în țările care se confruntă cu condiții socio-economice dificile, precum și cu un acces limitat sau inexistent la alimente bogate în vitamina A.

Pielea uscată

Vitamina A este importantă pentru crearea și repararea celulelor pielii. De asemenea, ajută la combaterea inflamațiilor datorate anumitor probleme ale pielii. Lipsa unui aport suficient de vitamina A poate fi de vină pentru apariția eczemelor și a altor probleme ale pielii.

Eczema este o afecțiune care provoacă uscăciunea, mâncărimea și inflamarea pielii. Mai multe studii clinice au arătat că alitretinoina, un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală cu activitate de vitamina A, este eficientă în tratarea eczemelor. Într-un studiu de 12 săptămâni, persoanele cu eczemă cronică care au luat 10-40 mg de alitretinoină pe zi au înregistrat o reducere de până la 53% a simptomelor lor.

Rețineți că pielea uscată poate avea mai multe cauze, dar deficiența cronică de vitamina A poate fi motivul.

Ochii uscați

Problemele oculare sunt unele dintre cele mai cunoscute probleme legate de deficiența de vitamina A. În cazuri extreme, lipsa unei cantități suficiente de vitamina A poate duce la orbire completă sau la moartea corneei, care se caracterizează prin semne numite pete Bitot. Ochii uscați, sau incapacitatea de a produce lacrimi, este unul dintre primele semne ale deficienței de vitamina A.

Copiii mici din India, Africa și Asia de Sud-Est care au o dietă lipsită de vitamina A sunt cei mai expuși riscului de a dezvolta ochi uscați. Suplimentarea cu vitamina A poate îmbunătăți această afecțiune. Deficitul de vitamina A poate duce la ochi uscați, orbire sau cornee muribunde, cunoscute și sub numele de petele lui Bitot. Unul dintre primele semne de deficiență este adesea incapacitatea de a produce lacrimi.

Orbirea nocturnă

Deficiența severă de vitamina A poate duce la orbire nocturnă. Mai multe studii observaționale au raportat o prevalență ridicată a orbirii nocturne în țările în curs de dezvoltare. Având în vedere amploarea acestei probleme, profesioniștii din domeniul sănătății au depus eforturi pentru a îmbunătăți nivelul de vitamina A la persoanele cu risc de orbire nocturnă.

Într-un studiu, femeilor cu orbire nocturnă li s-a administrat vitamina A sub formă de alimente sau suplimente. Ambele forme de vitamina A au îmbunătățit afecțiunea. Capacitatea femeilor de a se adapta la întuneric a crescut cu peste 50% pe parcursul a șase săptămâni de tratament.

Infertilitate și probleme de concepere

Vitamina A este necesară pentru reproducere atât la bărbați, cât și la femei, precum și pentru dezvoltarea corectă a bebelușilor. Dacă ai probleme în a rămâne însărcinată, lipsa vitaminei A poate fi unul dintre motive. Deficitul de vitamina A poate duce la infertilitate atât la bărbați, cât și la femei.

Studiile arată că femelele de șobolan cu deficiență de vitamina A au dificultăți în a rămâne însărcinate și pot avea embrioni cu defecte congenitale. Alte cercetări sugerează că bărbații infertili pot avea o nevoie mai mare de antioxidanți din cauza nivelurilor mai ridicate de stres oxidativ din organismul lor. Vitamina A este unul dintre nutrienții care acționează ca un antioxidant în organism. Deficiența de vitamina A este, de asemenea, legată de avorturile spontane.

Întârzierea creșterii

Copiii care nu primesc suficientă vitamina A pot avea o creștere întârziată. Acest lucru se datorează faptului că vitamina A este necesară pentru dezvoltarea corectă a corpului uman. Mai multe studii au arătat că suplimentele de vitamina A, singure sau împreună cu alți nutrienți, pot îmbunătăți creșterea. Cele mai multe dintre aceste studii au fost efectuate la copii din țările în curs de dezvoltare.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: