Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 30 aprilie 2020. Îl pomenim pe Sfântul Apostol Iacov

Calendar ortodox 30 aprilie 2020. Îl pomenim pe Sfântul Apostol Iacov

Sfantul Apostol Iacov

Calendar ortodox 30 aprilie 2020. În această zi îi pomenim pe Sfântul Apostol Iacov, Sfântul Ignatie Briancianinov, Sfântului Clement; Sfântului Mucenic Maxim; Sfântului Mucenic Vasile, episcopul Amasiei; Sfântului Donat, episcopul Evriei; Sfânta Muceniță Arghira.

Viața Sfântului Apostol Iacov

Sfântul Apostol Iacov este fratele Sfântului Ioan Evanghelistul. A fost unul dintre cei Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. Cei doi frați și-au părăsit tatăl, pe Zevedei, dar și meseria de pescari pentru a urma calea lui Hristos. În Sfintele Evanghelii regăsim faptul că Apostolul Iacov a participat la Schimbarea la față, de pe Muntele Tabor, dar și la cele întâmplate Mântuitorului în grăsina Ghetsimani.

După evenimentul și sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, la 50 de zile după Învierea lui Hristos, peste apostolii și cei dintâi ucenici creștini, marcând nașterea Bisericii, Sfântul Apostol lacov a predicat Evanghelia în mai multe locuri. A ajuns astfel în Spania.

Mai apoi reîntos în Ierusalim a pătimit și a îndurat cu vitejie și demnitate toate chinurile din partea iudeilor. Prin cuvântările sale pline de harul Duhului Sfânt, Apostolul Iacov a reușit să aducă pe calea cea dreaptă, în credința în Hristos mulți dintre iudeii și păgânăă de acolo.

Dintre aceștia au fost consemnați vrăjitorul Hemoghen, uceniul său Filip și Iosia. Cel din urmă chiar fusese condamnat la moarte alături de Sfântul Apostol. Așa cei doi au luat cununa muceniciei în anul 45.

Troparul Sfântului Apostol Iacob

Glasul 3

Apostol al lui Hristos preaales și frate al cuvântătorului de Dumnezeu celui iubit ai fost, Prealăudate Iacob; cere iertare de greşeli, pentru cei ce te laudăpe tine şi sufletelor noastre mare milă.

Condacul Sfântului Apostol Iacob

Glasul 2

Cele de sus căutând…

Glas Dumnezeiesc auzind chemându-te pe tine, dragostea de tată ai trecut-o cu vederea şi ai alergat la Hristos, cu fratele tău, Sfinte Mărite Iacob. Cu care împreună te-ai şi învrednicit a vedea Dumnezeiasca Schimbare la Faţă a Domnului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: