Grupul de Comunicare Strategică a publicat sâmbătă modelul declarației pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinţei în intervalul orar 23,00-05,00 şi modelul adeverinţei de la angajator.

Potrivit sursei citate, în declaraţia pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinţei în intervalul orar 23,00-05,00, trebuie precizat motivul în care se deplasează persoana, respectiv:

  • interes profesional, cu menţiunea unde desfăşoară activitatea profesională:
  • asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
  • achiziţionarea de medicamente;
  • îngrijirea/însoţirea copilului şi/sau asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi;
  • deces al unui membru al familiei.

Vor fi limitate deplasările după 23:00

Potrivit unei hotărâri de guvern adoptate joi seara, vor fi limitate deplasările între orele 23,00 şi 5,00, cu anumite excepţii, în baza unor documente justificative – titlu de călătorie, legitimaţie de serviciu, adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe propria răspundere.

Excepţiile includ deplasările în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoţire copil, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi, persoane bolnave sau în cazul unui deces survenit. De asemenea, este obligatoriu portul măştii de protecţie.

Declaraţia pe propria răspundere, pe care trebuie să o completeze persoana ce va ieşi din casă după ora 23,00 pentru motivele permise, poate fi scrisă de mână, a precizat, vineri, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Descarcă de aici noul model de declarațe pe propria răspundere.

Raed Arafat a declarat că poate cea mai importantă măsură este obligativitatea purtării măştii în mod corespunzător, în toată ţara, în spaţiile deschise, indiferent de incidenţa de cazuri la mia de locuitori. După 30 de zile se va face o nouă evaluare.