Redactia.ro
Home » Știri » A căzut Guvernul din Republica Moldova. Executivul, demis prin moțiune de cenzură

A căzut Guvernul din Republica Moldova. Executivul, demis prin moțiune de cenzură

republica moldova

Guvernul din Republica Moldova condus de Maia Sandu a căzut. Deputații au votat marți moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot.

În acest sens, Maia Sandu va prezenta în termen de cel mult 3 zile, preşedintelui Republicii Moldova, demisia Guvernului.

„În iunie pe întuneric, cu frică, unii au decis în ultima clipă să meargă împotriva lui Plahotniuc, iar astăzi, pe lumină, mergeți împotriva unui Guvern al poporului. Refuzăm să fim părtași într-un joc, în care partenerii de coaliție încearcă să captureze statul. Aveți de luat o decizie, pentru care veți răspunde în fața propriilor alegători.”, a declarat premierul demis Maia Sandu, potrivit Unimedia.info.

Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor s-au abținut de la vot, iar cei din Blocul ACUM au votat împotrivă. În timpul examinării moțiunii de cenzură, în fața clădirii Parlamentului a fost organizată o acțiune în susținerea Guvernului Sandu, transmite IPN.

Lovitură sub centură pentru Dan Barna, după eșecul de la alegerile prezidențiale

În moțiunea de cenzură, înaintată de PSRM, se menționează că „proiectul de lege asumat de Guvern nu face altceva decât să arunce în trecut și să reducă procuratura și justiția în ansamblu la cheremul clasei politice, unor politicieni – președinți de partide”. „Data de 6 noiembrie 2019 va rămâne în istoria justiției ca zi în care s-a anunțat întoarcerea armelor împotriva justiției. Am asistat în acea zi la anularea, contrar legii și regulamentului, a concursului pentru selecția candidaților la funcția de procuror general. Și tot în aceeași zi, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege din start neconstituțional, un proiect prin care se dorește ca viitorul procuror general să devină marionetă în mâinile prim-ministrului și să execute comenzi și mofturi politice”, se spune în moțiunea de cenzură.

Potrivit semnatarilor moțiunii, „Guvernul Sandu a demonstrat incapacitatea totală politică și profesională de a rezolva problemele actuale și de a opri aprofundarea crizei în toate sferele vieții sociale”. Guvernul Sandu se face vinovat de eșecul reformei justiției. Lipsa de profesionalism și responsabilitate, prejudiciile aduse cetățenilor Republicii Moldova, abandonarea intereselor naționale, încercarea de a subordona politic Procuratura, încălcarea flagrantă a Constituției, denotă o incapacitate a prim-ministrului de a gestiona un guvern de coaliție”, se menționează în moțiune.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: